Świąteczne pierogi z makiem i bakaliami podane z sosem waniliowym Roberta Sowy .*.

Świąteczne pierogi z makiem i bakaliami podane z sosem waniliowym Roberta Sowy .*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    150 g
  • żółtko

    1 szt
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • Farsz:

  • mak

    100 g
  • mleko

    1 szt
  • masło

    1 szt
  • miód

    1 łyżka
  • cukier

  • rodzynki

  • orzechy włoskie

    4 łyżki
  • żółtko

    1 szt
  • sos

  • śmietany

    200 ml
  • cukier brązowy

    5 łyżek
  • żółtka

    2 szt
  • wanilia laski

    1 laska
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robert Sowa poleca:
Farsz: Mak kilkukrotnie wypłukać, odcedzić, przełożyć do rondelka i zalać wrzącym mlekiem. Gotować przez 30 minut na małym ogniu, a następnie odcedzić, wystudzić i zmielić używając sitka o drobnych oczkach.
W rondelku rozpuścić masło, dodać zmielony mak, miód, cukier, pokrojone rodzynki i drobno posiekane orzechy. Wszystko razem chwilę poddusić, a po wystudzeniu wymieszać z żółtkiem.

Sos: W rondelku zagotować śmietanę z przekrojoną na pół i oczyszczoną z ziaren laską wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać gorącą śmietanę aromatyzowaną wanilią i ponownie zagotować. Sos przecedzić przez sito i odstawić do wystudzenia.

Ciasto: Do przesianej mąki dodać żółtko, olej, szczyptę soli i tyle ciepłej wody, aby osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Tak przygotowane ciasto zagnieść, odstawić na chwilę, a następnie rozwałkować i używając szklanki, wykroić z ciasta koła. Na każdym kółku ułożyć porcję farszu i zlepić brzegi.
Pierogi gotować 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Podawać na gorąco z aromatycznym sosem waniliowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

24.12.2016 20:26
Super pierożki

Ada-Gaba

11.12.2016 21:36
wyglądają przepysznie

Anna Jeziorna

03.12.2016 00:41
'coś' nowego i wartego uwagi :D

mirosława4

02.12.2016 07:58
ciekawe nadzienie

2milutka

30.11.2016 19:23
moje ulubione

cukiereczek

19.12.2015 18:42
ależ pysznie wyglądają

Rycerz

26.12.2013 21:35
Wyrąbane w kosmos, te pierogi!

motylekgoha

08.12.2013 20:35
wyglądają super spróbuje je zrobić w te święta

gusia1000

07.03.2013 15:46
fajny pomysł, by robić je też z makiem.

Wiesława1

20.12.2012 07:03
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat