Królik duszony z suszonymi owocami i przyprawami korzennymi .*. - Krok po kroku

Królik duszony z suszonymi owocami i przyprawami korzennymi .*. - Krok po kroku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • białe wino

    100 ml
  • rosół z kury Kucharek

    1 litr
  • miód lipowy

    2 łyżki
  • suszone śliwki

    1 garść
  • suszone morele

    1 garść
  • rodzynki

    1 garść
  • pieprz czarny grubo mielony

    do smaku
  • przyprawa do grzanego wina i piwa

    do smaku
  • olej roślinny

    1/2 szklanki
  • mąka

    do oprószenia
  • daktyle

    1 garść
  • tymianek

    do smaku
  • królik

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Królik duszony z suszonymi owocami i przyprawami korzennymi .*. - Krok po kroku foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Królik duszony z suszonymi owocami i przyprawami korzennymi .*. - Krok po kroku foto
Umyte, oczyszczone i pokrojone mięso królika zalać przyprawami połączonymi z olejem i marynować 2-4 godziny.
Krok 3 - Królik duszony z suszonymi owocami i przyprawami korzennymi .*. - Krok po kroku foto
Następnie mięso osuszyć, oprószyć mąką i obsmażyć w dużym rondlu na tłuszczu z marynaty z pokrojonymi w dużą kostkę cebulami i pokrojonymi w plastry ząbkami czosnku.
Krok 4 - Królik duszony z suszonymi owocami i przyprawami korzennymi .*. - Krok po kroku foto
Po 15 minutach wlać wino i bulion, dusić do miękkości na małym ogniu przez ok. godzinę. 20 minut przed końcem duszenia dodać umyte i namoczone owoce i miód.
Krok 5 - Królik duszony z suszonymi owocami i przyprawami korzennymi .*. - Krok po kroku foto
Tak przygotowanego aromatycznego królika podawać z chrzanem żurawinowym i kluseczkami domowymi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

msmariusz

22.05.2015 11:52
apetyczny królik

Ada-Gaba

26.12.2014 18:34
ciekawy przepis wart wypróbowania

Zdzisław

13.12.2014 13:03
lubię taki obiad zjeść

Lidka19880

14.02.2014 23:06
mam właśnie królika i zrobię wg tego przepisu

Marlenka.S

27.01.2014 19:12
muszę spróbować, bo już mi się kończą pomysły na królika

arbuzowo

22.12.2013 19:59
Wygląda bardzo apetycznie

treonina

20.12.2013 23:46
bardzo ładnie podane

V_kuchareczka

20.12.2013 18:35
ciekawy przepis

Ola1984

20.12.2013 16:45
Uwielbiam mięso królika za jego delikatność i wyjątkowy smak. Tak podanego zjadłabym z przyjemnością :)

idealme

20.12.2013 16:01
pierwsza klasa!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat