Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą

Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Nie chwaląc się moja szarlotka zachwyciła smakiem i wyglądem, a zapach...no cóż pachniała obłędnie i jak szybko zniknęła. Jeżeli chcecie odmiany to świątecznym stole to zachęcam do wykonania takiej szarlotki. Zanotujcie recepturę, a zapewniam, że będziecie zachwyceni. Smacznego życzę.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • masło lub margaryna

    20 dag
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika

    2 łyżeczki

Nadzienie:

  • jabłka

    1 kilogram
  • przyprawa do piernika

    1 łyżeczka
  • cynamon mielony

    2 łyżeczki
  • rodzynki

    0.5 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • orzechy włoskie siekane

    3 łyżki

Dodatkowo:

  • tarta bułka

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie pysznej świątecznej szarlotki:

Krok 1 - Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą foto
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części.
Krok 2 - Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą foto

Nadzienie:

Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Jedną część ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tarta. Na ciasto wykładamy jabłka oprószamy cukrem waniliowy, cynamonem i przyprawą, posypujemy rodzynkami i posiekanymi orzechami.

Krok 3 - Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą foto

Ciasteczka:

Pozostałe ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wykrawamy ciasteczka foremką w kształcie gwiazdki i układamy je dowolnie na jabłkach.

Krok 4 - Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą foto

Pieczenie i podanie:

Szarlotkę pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczoną studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


W tym roku na świątecznym stole zamarzyła mi się szarlotka. Zrobiłam już pierwszą próbę tego wypieku. Szarlotka najczęściej kojarzy nam się z jesienią i wtedy najczęściej ją pieczemy, ja piekę taką tradycyjną, kruche ciasto, dużo jabłek i cynamonu. Gdzieś jakiś czas temu czytałam lub słyszałam, że w niektórych domach to właśnie szarlotka gości na bożonarodzeniowym stole podczas gdy u nas królują serniki, pierniki i makowce. Pomyślałam, że może i ja upiekę szarlotkę, zwłaszcza, że ją bardzo lubimy, ale nie taką tradycyjną tylko trochę zmienioną i urozmaiconą w bakalie i przyprawę korzenną. 

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Ciasto można pokroić na 16 sporych kawałków. Proszek do pieczenia małe i płaskie łyżeczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

21.12.2018 12:34
Izuniu szarlotka pięknie podana,smakowita i kusząca.;)

Babeczka35

01.01.2019 19:55
Dziękuję Bożenko :) Polecam taką upiec :)

Mniam

20.12.2018 10:52
Pięknie się prezentuje ;)

Babeczka35

01.01.2019 19:55
Dziękuję bardzo :) Była też pyszna :)

bietka

19.12.2018 17:13
Pomysłowy przepis, w sam raz na święta :)

Babeczka35

01.01.2019 19:56
Dziękuję i bardzo polecam upiec. Ucieszy i oko i podniebienie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat