Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suszone pomidory

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory
oliwa
olej
dowolne zioła
czosnek

Przepis i sposób przygotowania na: Suszone pomidory

Pomidory przecinamy wzdłuż na dwie połówki. Następnie wydrążamy gniazda nasienne. Po czym każdą tak powstałą łódeczkę lekko solimy.
Według oryginalnej receptur pomidorki powinny być suszone przez 4 dni na słońcu, ale ponieważ w naszym klimacie jest to dość nierealne, to układamy na blachach ciasno pomidorki i wkładamy do piekarnika nastawionego na niską temperaturę (60 – 70 stopni), uchylamy drzwiczki i w ten sposób powoli się suszą. Termoobieg znacznie ułatwia i przyspiesza ten proces. Pomidorki ulegną pomniejszeniu. Są gotowe, gdy, są suche, a ich brzegi się zmarszczą, ale nie będą jeszcze wysuszone na wiór.
Kolejnym krokiem jest włożenie wszystkich pomidorów do miski, w której posypujemy je ziołami, przede wszystkim bazylią, tymiankiem i oregano oraz dodajemy łyżkę octu (na 5 kg) jest to konieczne (!). Ja dodaje jeszcze suszony czosnek, ponieważ jest to moja ulubiona przyprawa, ale nie można przesadzić. Wszystko mieszamy. Następnie pomidory wkładamy do wysterylizowanych słoików, nie więcej niż do 3/5 wysokości. Następnie zalewamy do pełna gorącym olejem roślinnym. Po zakręceniu słoików ustawiamy je do góry dnem, dzięki czemu same się wekują. Smacznego! ;-)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 29.03.2016 21:14
słoiczek- skarb :)
kaja1991 16.11.2012 12:14
;) nigdy nie próbowałam:)
Aleksandra15 10.09.2012 17:28
Panie Krzysztofie dziękuję Panu za komentarz, ale jest Pan w błędzie, co do większości postawionych tez. Nie twierdze, że mój przepis jest idealny i na pewno tak powinno być, ale to jest przepis jakimś się posługuję choć nie jestem ekspertem od suszenia pomidorów. Pozdrawiam.
krzysztof14 09.09.2012 22:11
wedlug mnie nigdy nie robilas tych pomidorow.Twoj opis jest skrotem z profesjonalnych przepisow .Dodanie octu nie jest konieczne-kwasne nie sa smaczne,nawet ocet balsamiczny sie nie nadaje.Gdybys je robila to bys wiedziala.No i oczywiscie nie podalas najwazniejszej informacji[lub plagiatowalas z kiepskich zrodel]do szuszenia nadaja sie tylko pomidory gruntowe!!!!!!
gusia1000 03.09.2012 20:57
Fajna rzecz.
Rafał10 27.08.2012 09:37
oooo zawsze byłam ciekawa jak się robi takie pomidorki :)
paula99926 15.08.2012 20:03
ciekawy przepis...
BeataJ 09.08.2012 22:46
bardzo lubię suszone pomidorki, muszę koniecznie sama je kiedyś zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak