Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Susz jabłkowy.

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Susz jabłkowy.

Z umytych jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry 3-5mm. Żeby nie ściemniały należy zanurzyć w wodzie z cytryną. Następnie odcedzić i osuszyć na ręczniku lnianym. Ułożyć na papierze do pieczenia i suszyć w temperaturze od 50-80stopni z nawiewem, przy uchylonych drzwiczkach lub w suszarce do owoców. Niestety proces suszenia trwa kilka godzin. Można go trochę przyspieszyć. Najpierw pieczemy plastry w temperaturze 180 stopni przez 15minut i dalej już w niskiej temperaturze jak opisałem wyżej. Przechowujemy w słojach ze szczelnym zamknięciem. Jest to bardzo ważne, bo suszone jabłka łatwo chłoną wilgoć , nie będą chrupiące i mogą pleśnieć.
Suszone jabłka można wykorzystać nie tylko do kompotu, ale i do pysznej zupy, drugich dań czy ciast i ciasteczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 29.09.2014 08:34
super pomysł :)
gosia56 25.09.2014 14:31
Super jeszcze w tym roku nie robiłam;)
kloruś 25.09.2014 13:43
oj chętnie bym się poczęstowała takimi domowymi jabzabi :)
Mniam 25.09.2014 09:47
Pyszne jabłuszka. Ze względu na dzieci obrałam je ze skórki. Jestem w trakcie suszenia drugiej, znacznie większej porcji :)
Christopher 25.09.2014 09:44
@Ola 1984. Też robię z cynamonem,przepis obok. Spróbuj z papryką, jeżeli lubisz pikantne, też są ciekawe.
Futka 25.09.2014 08:49
Świetne i zdrowe jabłuszka! Też takie robię - zdrowe, jabłkowe chipsiki :D
Ola1984 25.09.2014 08:47
Często robię takie jabłka, ale oprószam je jeszcze cynamonem, świetne też są suszone gruszki.
monikalangier 25.09.2014 08:33
ciekawe i zdrowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak