Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Sałatka Waldorf wg Piotra Ogińskiego

5.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Sałatka Waldorf swoją nazwę zawdzięcza nowojorskiemu hotelowi Waldorf-Astoria, w którym została zaserwowana po raz pierwszy. Głównymi składnikami są: jabłko, seler i majonez, ale najczęściej przyrządzana jest w towarzystwie orzechów i winogron oraz podawana na liściu sałaty.

Składniki:

Orzechy:

orzechy włoskie 70 g
cukier 25 g
białko 1 szt.
Kolendra cała Prymat 2 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat ½ - 1 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Dressing:

sok z 1/4 cytryny
majonez 100 g
śmietana 18% 100 g
oliwa truflowa 20 ml
rodzynki 30 g
Pieprz biały mielony Prymat ½ łyżeczki

Sałatka:

jabłka 2 szt.
sok z 1/4 cytryny
seler naciowy 2 obrane naci
winogrona czerwone 1 kiść
sałata rzymska 1 szt.

Dodatki:

orzechy
kiełki brokuła
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
przyprawa do orzechów
dressing

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Sałatka Waldorf wg Piotra Ogińskiego

Na blaszce rozsypujemy orzechy, dodajemy cukier oraz białko i dokładnie mieszamy.

Do moździerza wsypujemy kolendrę, kmin, chili oraz sól i rozcieramy całość na jednolity proszek. 3/4 przyprawy dodajemy do orzechów (resztę zostawiamy do dekoracji), dokładnie mieszamy i pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez 20 minut (po 10 minutach orzechy obracamy na drugą stronę, tak by równomiernie się upiekły).

W tym czasie do miseczki przekładamy majonez, śmietanę, oliwę, posiekane rodzynki, sok z cytryny oraz biały pieprz, całość solimy i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne, po czym za pomocą mandoliny kroimy w cienkie plastry które skrapiamy sokiem z cytryny.

Do jabłek dodajemy seler naciowy pokrojony w zapałkę, winogrona przekrojone na pół, posiekane białe części sałaty rzymskiej, połowę upieczonych i pokruszonych orzechów włoskich oraz 3/4 naszego dressingu i całość dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy zielone części sałaty rzymskiej na której prezentujemy sałatkę, całość ozdabiamy orzechami, kiełkami, przyprawą, solą oraz dressingiem. 

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak