Co na obiad: Sałatka Waldorf wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Sałatka Waldorf wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Sałatka Waldorf swoją nazwę zawdzięcza nowojorskiemu hotelowi Waldorf-Astoria, w którym została zaserwowana po raz pierwszy. Głównymi składnikami są: jabłko, seler i majonez, ale najczęściej przyrządzana jest w towarzystwie orzechów i winogron oraz podawana na liściu sałaty.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Orzechy:

  • orzechy włoskie

    70 g
  • cukier

    25 g
  • białko

    1 szt.
  • Kolendra cała Prymat

    2 łyżeczki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    ½ - 1 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Dressing:

  • sok z 1/4 cytryny

  • majonez

    100 g
  • śmietana 18%

    100 g
  • oliwa truflowa

    20 ml
  • rodzynki

    30 g
  • Pieprz biały mielony Prymat

    ½ łyżeczki

Sałatka:

  • jabłka

    2 szt.
  • sok z 1/4 cytryny

  • seler naciowy

    2 obrane naci
  • winogrona czerwone

    1 kiść
  • sałata rzymska

    1 szt.

Dodatki:

  • orzechy

  • kiełki brokuła

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • przyprawa do orzechów

  • dressing

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Sałatka Waldorf wg Piotra Ogińskiego

Na blaszce rozsypujemy orzechy, dodajemy cukier oraz białko i dokładnie mieszamy.

Do moździerza wsypujemy kolendrę, kmin, chili oraz sól i rozcieramy całość na jednolity proszek. 3/4 przyprawy dodajemy do orzechów (resztę zostawiamy do dekoracji), dokładnie mieszamy i pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez 20 minut (po 10 minutach orzechy obracamy na drugą stronę, tak by równomiernie się upiekły).

W tym czasie do miseczki przekładamy majonez, śmietanę, oliwę, posiekane rodzynki, sok z cytryny oraz biały pieprz, całość solimy i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne, po czym za pomocą mandoliny kroimy w cienkie plastry które skrapiamy sokiem z cytryny.

Do jabłek dodajemy seler naciowy pokrojony w zapałkę, winogrona przekrojone na pół, posiekane białe części sałaty rzymskiej, połowę upieczonych i pokruszonych orzechów włoskich oraz 3/4 naszego dressingu i całość dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy zielone części sałaty rzymskiej na której prezentujemy sałatkę, całość ozdabiamy orzechami, kiełkami, przyprawą, solą oraz dressingiem. 

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat