Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ryż jaśminowy
500 gramów -
mleko 3,2%
1 1/2 litra -
jabłka
3 sztuki -
cukier trzcinowy
3 łyżki -
Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka -
Goździki całe Prymat
4 sztuki -
masło
3 łyżki -
czekolada
do posypania
Przepis i sposób przygotowania Mleczny ryż z jabłkami i cynamonem
Ryż, mleko i cukier zagotuj razem w dużym garnku. Następnie zmniejsz temperaturę, aby mleko się nie przypaliło.
Gotuj przez ok. 30 minut do momentu aż ryż będzie miękki, pamiętając o ciągłym mieszaniu.
Gdy ryż będzie prawie gotowy, przygotuj jabłka.
Na wyższej patelni lub w garnku rozpuść masło, dodaj pokrojone jabłka i goździki.
Mieszaj przez 5 minut, po czym dodaj cynamon i cukier. Ponownie wymieszaj, aż do rozpuszczenia cukru. Na koniec wyjmij goździki. Posiekaj czekoladę.
Gotowy mleczny ryż udekoruj jabłkami i posiekaną czekoladą.
Porcje w miskach można pozostawić do ostygnięcia i przechowywać przez kilka dni w lodówce.![]()
Komentarze (0)