Mleczny ryż z jabłkami i cynamonem

Mleczny ryż z jabłkami i cynamonem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Przepis na ryż na mleku z aromatycznym jabłkami i kawałkami czekolady.

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż jaśminowy

    500 gramów
  • mleko 3,2%

    1 1/2 litra
  • jabłka

    3 sztuki
  • cukier trzcinowy

    3 łyżki
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Goździki całe Prymat

    4 sztuki
  • masło

    3 łyżki
  • czekolada

    do posypania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Mleczny ryż z jabłkami i cynamonem

Ryż, mleko i cukier zagotuj razem w dużym garnku. Następnie zmniejsz temperaturę, aby mleko się nie przypaliło.

Gotuj przez ok. 30 minut do momentu aż ryż będzie miękki, pamiętając o ciągłym mieszaniu.

Gdy ryż będzie prawie gotowy, przygotuj jabłka.

Na wyższej patelni lub w garnku rozpuść masło, dodaj pokrojone jabłka i goździki.

Mieszaj przez 5 minut, po czym dodaj cynamon i cukier. Ponownie wymieszaj, aż do rozpuszczenia cukru. Na koniec wyjmij goździki. Posiekaj czekoladę.

Gotowy mleczny ryż udekoruj jabłkami i posiekaną czekoladą.

 

 

Doradca Smaku
Porcje w miskach można pozostawić do ostygnięcia i przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat