Gołąbki wigilijne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    2 szt.
  • śliwki suszone

    200 g
  • morele suszone

    100 g
  • suszone figi

    100 g
  • gruszki suszone

    50 g
  • Cynamon cały Prymat

    1 kawałek
  • wanilia laski

    1 szt.
  • Goździki całe Prymat

    5 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby suszone płuczemy i moczymy w zimnej wodzie. Odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy i kroimy w paski. Zachowujemy wywar. Kapustę gotujemy w garnku, nożem oddzielamy liście wierzchnie (już sparzone). Cebule kroimy w plasterki i parujemy do miękkości, szatkujemy. Do garnka wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy masło i gotujemy. Na wrzątek wrzucamy opłukana i przebraną kaszę. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu aż kasza wchłonie wodę. Dodajemy grzyby i cebulę i dokładnie mieszamy. Stawiamy garnek z kasza do piekarnika nagrzanego do temperatury 160˚ i pieczemy przez 40 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Kaszę zawijamy w liście sparzonej kapusty i układamy dosyć ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalewamy wywarem z grzybów i pieczemy w temperaturze 160˚ przez godzinę.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat