Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki wigilijne

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2 szt.
śliwki suszone 200 g
morele suszone 100 g
suszone figi 100 g
gruszki suszone 50 g
Cynamon cały Prymat 1 kawałek
wanilia laski 1 szt.
Goździki całe Prymat 5 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki wigilijne

Grzyby suszone płuczemy i moczymy w zimnej wodzie. Odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy i kroimy w paski. Zachowujemy wywar. Kapustę gotujemy w garnku, nożem oddzielamy liście wierzchnie (już sparzone). Cebule kroimy w plasterki i parujemy do miękkości, szatkujemy. Do garnka wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy masło i gotujemy. Na wrzątek wrzucamy opłukana i przebraną kaszę. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu aż kasza wchłonie wodę. Dodajemy grzyby i cebulę i dokładnie mieszamy. Stawiamy garnek z kasza do piekarnika nagrzanego do temperatury 160˚ i pieczemy przez 40 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Kaszę zawijamy w liście sparzonej kapusty i układamy dosyć ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalewamy wywarem z grzybów i pieczemy w temperaturze 160˚ przez godzinę.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak