Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jabłka
2 szt. -
śliwki suszone
200 g -
morele suszone
100 g -
suszone figi
100 g -
gruszki suszone
50 g -
Cynamon cały Prymat
1 kawałek -
wanilia laski
1 szt. -
Goździki całe Prymat
5 szt.
Przepis i sposób przygotowania Gołąbki wigilijne
Grzyby suszone płuczemy i moczymy w zimnej wodzie. Odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy i kroimy w paski. Zachowujemy wywar. Kapustę gotujemy w garnku, nożem oddzielamy liście wierzchnie (już sparzone). Cebule kroimy w plasterki i parujemy do miękkości, szatkujemy. Do garnka wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy masło i gotujemy. Na wrzątek wrzucamy opłukana i przebraną kaszę. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu aż kasza wchłonie wodę. Dodajemy grzyby i cebulę i dokładnie mieszamy. Stawiamy garnek z kasza do piekarnika nagrzanego do temperatury 160˚ i pieczemy przez 40 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Kaszę zawijamy w liście sparzonej kapusty i układamy dosyć ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalewamy wywarem z grzybów i pieczemy w temperaturze 160˚ przez godzinę.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM
Komentarze (0)