Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi z wędzoną makrelą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makrela wędzona 20 dag
ogórek 1 szt
ryż krótkoziarnisty 20 dag
nori 5 szt
sól 1 łyżeczka
ocet ryżowy 2 łyżki
wasabi
cukier 1 łyżeczka

Porada

Sushi można przygotować z surową rybą.

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi z wędzoną makrelą

Makrelę oczyścić z ości i usunąć skórę. Ryż dokładnie wypłukać, wsypać do garnka, wlać 1,5 szklanki zimnej wody i pozostawić na 1 godzinę. Następnie gotować przez 15 minut. Ocet ryżowy wymieszać z cukrem i solą, podgrzać, przestudzić, Ryż po kwadransie zdjąć z ognia, przestudzić, wymieszać z zaprawą octową. Na ścierce rozłożyć arkusze nori, ułożyć warstwę ryżu. Przez środek ułożyć kawałki makreli, pastę wasabi i pokrojonego w długie paski ogórka. Całość delikatnie zwinąć, uformować wałek, pokroić na 2,5 cm kawałki, podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak