Sushi z łososiem, ogórkiem, serkiemi rukolą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • nori

    6 listków
  • ryż kleisty

    500 g
  • ocet ryżowy

    3 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • ogórek zielony

    1 szt
  • łosoś filet

    1 mały
  • serek mascarpone

    1 opakowanie
  • rukola

    2 garści
  • sos sojowy

    do smaku
  • imbir w zalewie

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sushi z łososiem, ogórkiem, serkiemi rukolą foto
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po wyłączeniu, jak lekko przestygnie, dolewamy ocet ryżowy wymieszany z cukrem i solą. Dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Sushi z łososiem, ogórkiem, serkiemi rukolą foto
Algi układamy na macie bambusowej i zostawiając kawałek z brzegu, układamy równo porcję ryżu. Z brzegu układamy pasek ogórka, pasek łososia i smarujemy serkiem.
Krok 3 - Sushi z łososiem, ogórkiem, serkiemi rukolą foto
Rukolę lub inną zieleninę dokładnie płuczemy i osuszamy. Układamy listki na łososiu i ogórku.
Krok 4 - Sushi z łososiem, ogórkiem, serkiemi rukolą foto
Wolny brzeg nori smarujemy wodą, a za pomocą maty zwijamy roladki zaczynając od miejsca, gdzie leży ogórek i łosoś. Dokładnie je rolujemy i układamy złączeniem do dołu. Ostrym nożem kroimy na kawałki i podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 15.12.2016 17:40
wygląda pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat