Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi z łososiem, ogórkiem, serkiemi rukolą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

nori 6 listków
ryż kleisty 500 g
ocet ryżowy 3 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku
ogórek zielony 1 szt
łosoś filet 1 mały
serek mascarpone 1 opakowanie
rukola 2 garści
sos sojowy do smaku
imbir w zalewie do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi z łososiem, ogórkiem, serkiemi rukolą

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po wyłączeniu, jak lekko przestygnie, dolewamy ocet ryżowy wymieszany z cukrem i solą. Dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Sushi z łososiem, ogórkiem, serkiemi rukolą foto
2
Algi układamy na macie bambusowej i zostawiając kawałek z brzegu, układamy równo porcję ryżu. Z brzegu układamy pasek ogórka, pasek łososia i smarujemy serkiem.
Krok 2 - Sushi z łososiem, ogórkiem, serkiemi rukolą foto
3
Rukolę lub inną zieleninę dokładnie płuczemy i osuszamy. Układamy listki na łososiu i ogórku.
Krok 3 - Sushi z łososiem, ogórkiem, serkiemi rukolą foto
4
Wolny brzeg nori smarujemy wodą, a za pomocą maty zwijamy roladki zaczynając od miejsca, gdzie leży ogórek i łosoś. Dokładnie je rolujemy i układamy złączeniem do dołu. Ostrym nożem kroimy na kawałki i podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Krok 4 - Sushi z łososiem, ogórkiem, serkiemi rukolą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 15.12.2016 17:40
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak