SUSHI WEGETARIAŃSKIE

SUSHI WEGETARIAŃSKIE

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż kleisty

    2 woreczki
  • ocet ryżowy

    4 łyżki
  • nori

    4 listki
  • wasabi

    1 łyżeczka
  • cukinia

    1/2 szt.
  • papryka czerwona

    1/2
  • serek

    1/2 opak.
  • sos sojowy

    do podania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotuję na godzinę przed przyrządzaniem sushi, około 20 minut od momentu zagotowania, na wolnym ogniu, bez soli i innych dodatków. Następnie wyjmuję z woreczków, mieszam z octem ryżowym i zostawiam do całkowitego wystudzenia.

Cukinię kroję w długie słupki, nie za grube, które następnie blanszuję (wrzucam
do wrzątku, chwilę zostawiam, aż nieco zmięknie, ale nie utraci koloru), po czym studzę w wodzie z lodem. Paprykę kroję także w słupki, uprzednio usuwając gniazdo nasienne i wszystkie pestki. Odstawiam na bok.

Na bambusowej macie rozkładam delikatnie listki sprasowanych alg (są bardzo kruche!), układam na całej powierzchni ryż, nalepiej robić to zwilżonymi dłońmi. Smaruję serkiem przy początku, od strony, od której zacznę zwijać, układam tam paski papryki i cukinii. Od strony końcowej, gdzie będę zlepiać sushi, smaruję wasabi. Zawijam, przytrzymując sobie palcami jednej ręki farsz. Mocno dociskam, posługując się w tym celu
matą bambusową. Następnie delikatnie rozwijam matę, wyciągam "roladkę"
i kroję ją na średniej grubości plastry, przy użyciu naprawdę ostrego noża
(inaczej zamiast kroić, będzie rozgniatał i wszystko nam zepsuje).

Podaję z sosem sojowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

06.10.2016 20:47
pięknie wygląda

Klausia

23.06.2014 20:59
wygląda smakowicie :)

DorotaZ

12.06.2014 20:47
Pięknie się prezentuje:)

mufinka79

12.06.2014 20:14
Mhh, pysznie wyglądają :)

stan2401

12.06.2014 20:13
pyszne uwielbiam

Bernadeta1

12.06.2014 16:58
Nie przepadam za sushi ale to wygląda bardzo apetycznie

marcia7

12.06.2014 16:23
pięknie wygląda

IwonaDD

12.06.2014 13:59
prezentacja super!

Noruas

12.06.2014 13:25
lubię takie robić

adelajda

12.06.2014 13:19
musze w końcu zrobić :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat