Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Marynata
-
sos sojowy
50 ml -
sos rybny
1 łyżka -
cukier brązowy
1 łyżka -
szczypta imbiru
-
szczypta chili
Składniki
-
łosoś filet
300 g -
olej do smażenia
1 łyżeczka -
papier ryżowy
2 arkusze -
woda
Dodatki
-
sałata
-
ogórek
-
papryka czerwona
-
kiełki
-
marchew
-
zielona cebulka
Sposób przygotowania
Łososia pokrojonego w paseczki marynować około 30 minut, następnie smażyć na oleju na gorącej patelni przez około 2 minuty z każdej strony.
Kiedy łosoś jest już prawie gotowy dodać resztę marynaty i poczekać, aż się zredukuje o połowę. Tak przygotowanego łososia odstawić do ostygnięcia.
W międzyczasie namoczyć arkusz papieru ryżowego w letniej wodzie i poczekać 2 minuty, aż zmięknie. Następnie dodać liść sałaty, pokrojony w paski ogórek, marchewkę, czerwoną paprykę, kiełki i usmażonego łososia. Całość ciasno zwinąć. Dodać jeszcze zieloną cebulkę do ozdoby.
Tak przygotowane sajgonki to idealna letnia przekąska. Można je podawać z sosem słodkim, chili lub sosem sojowym.![]()
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się