Sajgonki z grillowanym łososiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata

  • sos sojowy

    50 ml
  • sos rybny

    1 łyżka
  • cukier brązowy

    1 łyżka
  • szczypta imbiru

  • szczypta chili

Składniki

  • łosoś filet

    300 g
  • olej do smażenia

    1 łyżeczka
  • papier ryżowy

    2 arkusze
  • woda

Dodatki

  • sałata

  • ogórek

  • papryka czerwona

  • kiełki

  • marchew

  • zielona cebulka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miseczki wlać sos sojowy, sos rybny, dodać brązowy cukier, całość doprawić imbirem i chili. Mieszać staranie do momentu, aż cukier się rozpuści.
Łososia pokrojonego w paseczki marynować około 30 minut, następnie smażyć na oleju na gorącej patelni przez około 2 minuty z każdej strony.
Kiedy łosoś jest już prawie gotowy dodać resztę marynaty i poczekać, aż się zredukuje o połowę. Tak przygotowanego łososia odstawić do ostygnięcia.

W międzyczasie namoczyć arkusz papieru ryżowego w letniej wodzie i poczekać 2 minuty, aż zmięknie. Następnie dodać liść sałaty, pokrojony w paski ogórek, marchewkę, czerwoną paprykę, kiełki i usmażonego łososia. Całość ciasno zwinąć. Dodać jeszcze zieloną cebulkę do ozdoby.
Doradca Smaku
Tak przygotowane sajgonki to idealna letnia przekąska. Można je podawać z sosem słodkim, chili lub sosem sojowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 28.05.2017 22:26
super przepis
ilka01 20.05.2017 06:57
pychota :)
jagoda5913 20.05.2017 00:51
super przekąska
Stenka 19.05.2017 21:38
smaczne danie
2milutka 19.05.2017 13:16
Genialny smak!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat