Sushi Maki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • nori

    6 listków
  • ryż do sushi

    500 gram
  • sos do ryżu

    3 łyżki
  • imbir w zalewie

    1 słoiczek
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • serek śmietankowy

    150 gram
  • łosoś wędzony plastry

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sushi Maki foto
Ryż do sushi gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Gdy nieco ostygnie dodajemy sos do ryżu i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy aby wystygł (powinien być letni aby glony Nori miękły).
Krok 2 - Sushi Maki foto
Na desce do krojenia kładziemy matę bambusową do sushi.
Układamy na niej listek Nori i rozkładamy ryż tak aby zostawić z brzegów odrobinę wolnego miejsca.
Krok 3 - Sushi Maki foto
Z brzegu od którego będziemy zaczynać przy zawijaniu układamy pociętego w paski wędzonego łososia.
Krok 4 - Sushi Maki foto
Na łososia nakładamy serek i kładziemy z boku świeży szczypiorek.
Krok 5 - Sushi Maki foto
Za pomocą bambusowej matki zawijamy listek, końcówki Nori zwilżamy odrobiną wody.
Krok 6 - Sushi Maki foto
Zawijamy całość do końca. Zwilżone końce listków dodatkowo dociskamy aby przykleiły się do reszty. Tak gotowy rulonik kroimy na kawałki 2,5-3 cm.
Podajemy z imbirem w zalewie lub wasabi :)

SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 21.10.2015 06:13
Nigdy nie jadłam jeszcze.
Bernadeta1 19.10.2015 20:56
super się prezentuje i tak na pewno smakuje
fotoviderek 30.09.2015 23:49
Jak zwykle wyborne i wybornie podane :)
Poison1988 30.09.2015 19:51
Fajnej ostrości dodaje szczypiorek :) polecam :)
Katarzyna47 30.09.2015 19:23
Ze szczypiorkiem jeszcze nie robiłam, ładnie wygląda.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat