Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi Maki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nori 6 listków
ryż do sushi 500 gram
sos do ryżu 3 łyżki
imbir w zalewie 1 słoiczek
szczypiorek 1 pęczek
serek śmietankowy 150 gram
łosoś wędzony plastry 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi Maki

Kroki postępowania

1
Ryż do sushi gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Gdy nieco ostygnie dodajemy sos do ryżu i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy aby wystygł (powinien być letni aby glony Nori miękły).
Krok 1 - Sushi Maki foto
2
Na desce do krojenia kładziemy matę bambusową do sushi.
Układamy na niej listek Nori i rozkładamy ryż tak aby zostawić z brzegów odrobinę wolnego miejsca.
Krok 2 - Sushi Maki foto
3
Z brzegu od którego będziemy zaczynać przy zawijaniu układamy pociętego w paski wędzonego łososia.
Krok 3 - Sushi Maki foto
4
Na łososia nakładamy serek i kładziemy z boku świeży szczypiorek.
Krok 4 - Sushi Maki foto
5
Za pomocą bambusowej matki zawijamy listek, końcówki Nori zwilżamy odrobiną wody.
Krok 5 - Sushi Maki foto
6
Zawijamy całość do końca. Zwilżone końce listków dodatkowo dociskamy aby przykleiły się do reszty. Tak gotowy rulonik kroimy na kawałki 2,5-3 cm.
Podajemy z imbirem w zalewie lub wasabi :)

SMACZNEGO :)
Krok 6 - Sushi Maki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 21.10.2015 06:13
Nigdy nie jadłam jeszcze.
Bernadeta1 19.10.2015 20:56
super się prezentuje i tak na pewno smakuje
fotoviderek 30.09.2015 23:49
Jak zwykle wyborne i wybornie podane :)
Poison1988 30.09.2015 19:51
Fajnej ostrości dodaje szczypiorek :) polecam :)
Katarzyna47 30.09.2015 19:23
Ze szczypiorkiem jeszcze nie robiłam, ładnie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak