Przepis dnia III, odc. 14: Pasta z bakłażana z pomidorami i zielonymi oliwkami

Przepis dnia III, odc. 14: Pasta z bakłażana z pomidorami i zielonymi oliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    2 szt. (duże)
  • oliwki zielone

    8 szt. (pokrojone w plasterki)
  • czosnek

    2 ząbki (wyciśnięte)
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • jogurt naturalny

    100 ml (gęsty)
  • oliwa

    4 łyżki
  • sos sałatkowy grecki

    1 opakowanie
  • rukola

    1 opakowanie
  • pomidorki koktajlowe

    8 szt. (przekrojonych na pół)
  • bagietka

    1 szt. (upieczona, ziołowa)
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 14: Pasta z bakłażana z pomidorami i zielonymi oliwkami foto
Jogurt połączyć z sosem greckim i odstawić do lodówki.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 14: Pasta z bakłażana z pomidorami i zielonymi oliwkami foto
Bakłażany przekroić na pół i naciąć w szachownicę, skropić oliwą, naciąć, oprószyć solą i pieprzem i piec 40 minut w temperaturze 180°C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 14: Pasta z bakłażana z pomidorami i zielonymi oliwkami foto
Po upieczeniu bakłażany ostudzić, łyżką wydrążyć miąższ i przełożyć do miski. Następnie miąższ połączyć z jogurtem wymieszanym z wyciśniętym czosnkiem, ½ opakowania sosu sałatkowego greckiego, doprawionym pieprzem czarnym i posiekanymi oliwkami. Tak przygotowaną pastę schładzamy w lodówce.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 14: Pasta z bakłażana z pomidorami i zielonymi oliwkami foto
Chrupiącą bagietkę pokroić, na każdej kromce ułożyć pastę z bakłażana.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 14: Pasta z bakłażana z pomidorami i zielonymi oliwkami foto
Na talerzu układamy grzanki z pastą i dekorujemy całość pomidorkami koktajlowymi, rukolą i szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat