Przepis dnia III, odc. 45: Pieczone ziemniaczki z dipem czosnkowym i śledziem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    8 szt. (małe)
  • oliwa

    8 łyżek
  • śledzie

    8 szt. (małe kawałki)
  • cebula czerwona

    1 szt. (piórka)
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

  • Party Dip Czosnkowy Prymat

  • majonez

    4 łyżki
  • jogurt gęsty

    4 łyżki
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • kapary

  • pomidor

    1 szt.
  • mięta

    kilka listków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 45: Pieczone ziemniaczki z dipem czosnkowym i śledziem foto
Obrane i podgotowane ziemniaki nacinamy nie przecinając ich do końca (np. za pomocą łyżki: kładziemy ziemniaka na drewnianej łyżce i nacinamy kilkukrotnie). Przygotowujemy marynatę: olej mieszamy z przyprawą do ziemniaków i pieprzem cytrynowym. Nakrojone ziemniaki obtaczamy w marynacie.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 45: Pieczone ziemniaczki z dipem czosnkowym i śledziem foto
Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy na 180-190 stopni i pieczemy ziemniaki 15 minut (w przypadku surowych ziemniaków wydłużamy czas pieczenia do 30 - 40 minut).
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 45: Pieczone ziemniaczki z dipem czosnkowym i śledziem foto
Dip połączyć z majonezem, jogurtem i szczypiorkiem, wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki. Śledzie układać na talerzu naprzemiennie z dipem czosnkowym i pokrojoną w piórka cebulą.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 45: Pieczone ziemniaczki z dipem czosnkowym i śledziem foto
Gotowe ziemniaki przełożyć na półmisek i ułożyć wokół śledzia. Całą kompozycję polewamy jeszcze raz dipem czosnkowym. Na wierzch układamy cząstki pomidora, kapary, cebulę oraz listki mięty wraz z szczypiorkiem do dekoracji.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasia.s 11.11.2014 13:41
Pyszności :) Wygląda bardzo smakowicie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat