Sushi dla dwojga

Ula

Ula

Sushi dla dwojga

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ocet ryżowy

    4 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • ryż do sushi

    0,5 paczki
  • sos sojowy do sushi

    0,5 buteleczki
  • nori

    3 listki
  • kawior

    do smaku
  • wasabi

    do smaku
  • łosoś filet

    200 gram
  • ogórek świeży

    1 sztuka
  • awokado

    0,5 sztuki
  • papryka czerwona

    0,5 sztuki
  • szczypiorek

    do smaku
  • filety z halibuta

    100 gram
  • imbir

    0,5 marynowany
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Podstawą jest ryż. My lubimy dość wyrazisty jego smak. Jeśli wolisz bardzo łagodny, dodaj mniej octu do sosu (np. 3 łyżki).

PRZYGOTOWANIE RYŻU:

Ryż wsp do miseczki (najlepiej takiej z "dzióbkiem") i płucz pod bieżącą zimną wodą ciągle mieszając. Takie płukanie jest czasochłonne, ale to ważne, aby wypłukać ryż aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu odstaw ryż w wodzie na 15 minut i jeszcze raz wypłucz. Przełóż ryż do garnka i nalej wody w takiej samej ilości, co ryż.
Zagotuj dość szybko na maksymalnej mocy palnika, a później zmniejsz do minimum i gotuj pod przykryciem okolo 15 minut często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostaw na 5 minut w garnku przykrytym wilgotną ściereczką.

W tym czasie przygotuj sos do ryżu: wszystkie składniki na sos zagotuj w małym rondelku lub na patelni.

Gorący sos wlej do ryżu i dokładnie wymieszaj. Tak doprawiony ryż odstaw przykryty wilgotną ściereczką w chłodniejsze (ale nie za zimne!) miejsce, do powolnego ostudzenia. Trwa to około 10 minut. Ważne, żeby ryż nie był ciepły, bo utrudni to zawijanie w liście nori.

Zanim zaczniesz przygotowanie sushi, przygotuj miseczkę z wodą do maczania palców i później noża.
W tym momencie radzę też przygotować wszystkie inne składniki: wszystko pokrój w cienkie, długie paski.

Istnieje wiele rodzajów sushi. Przedstawię tu instrukcje tych, które przyrządziłam wczorajszego wieczoru.


MAKI
Na macie bambusowej (lub ściereczce) ułóż arkusz nori. Na 2/3 jego powierzchni ułóż cienko ryż (tak, aby wodorosty prześwitywały, ale jednolicie). Polecam częste namaczanie palców, aby ryż do nich nie przywierał.
Dalej, w około 1/3 ryżu, układaj składniki. Krawędź nori (tą nie pokrytą ryżem) smaruj lekko wodą.
Teraz zawijaj matę od dołu w kierunku do środka i dociśnij krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem (zawiń zawartość), roluj do końca przesuwając matę w górę. Krawędź liścia zwilż wodą, aby się zakleił. Rolkę odłóż na kilka minut złączeniem do dołu.
Pokrój na niewielkie części (takie, które będą możliwe do zjedzenia na raz) koniecznie ostrym gładkim nożem. Nóż polecam przed krojeniem nawilżyć wodą, aby nie przywierał do niego ryż.
Tu możesz komponować tyle kompozycji, ile jesteś w stanie z dostępnych Ci składników. Moje propozycje na maki z tamtego wieczoru:

#1
- łosoś
- awokado
- ogórek
- szczypiorek

#2
- halibut
- papryka
- awokado
- szczypiorek


HOSOMAKI (czyli malutkie rolki - z połowy liścia)

#1
- łosoś
- ogórek
- szczypiorek
- kawior na wierzch

#2
- halibut
- awokado
- szczypiorek

#3
- łosoś
- awokado
- szczypiorek


NIGIRI
to najłatwiejszy do wykonania rodzaj sushi.
Rybę pokrój na cieniutkie płatki o długości około 5 cm. Z ryżu formuj wałeczki o wymiarach ok. 4x1cm. Posmaruj odrobiną wasabi i kładź płatki ryby.

Moje kompozycje: z halibutem, z łososiem.

Wałeczki można przewiązać źdźbłem szczypiorku.



Jeśli po wykorzystaniu ryży pozostanie Ci jeszcze ryba, możesz ją podać jako SASHIMI - czyli pokrojoną w płatki, podaną na drewnianej tacy razem z pokrojonymi pozostałymi składnikami (ogórek, awokado, papryka).

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

artur7

14.10.2013 19:27
wykwintne danie

Malinka

08.11.2012 11:02
Prawdziwe arcydzieło kulinarne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat