Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sushi

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 125 g
ocet ryżowy
sos sojowy
wasabi
łosoś wędzony plastry
awokado

Przepis i sposób przygotowania na: sushi

Na godzinę przed przygotowywaniem sushi ugotować ryż ( około 20 minut na małym ogniu ). Po ugotowaniu, ryż wyjąć z woreczka, dodać ocet ryżowy i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Na macie bambusowej kładziemy listek sushi nori, mokrymi palcami układamy cienką warstwę ryżu na 3/4 powierzchni listka. Na środku kładziemy cienki paski awokado, przykrywamy łososiem. Krawędź listka smarujemy pastą wasabi. Rolujemy w wałek przy pomocy maty bambusowej, dociskając w trakcie zwijania. Kroimy bardzo ostrym nożem na 2,5 cm kawałki. Podajemy z sosem sojowym i pastą wasabi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

basiazet 28.12.2016 11:45
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak