Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
filet z łososia
400 g -
awokado
1 szt. -
melon gallo
1 szt. -
cebula czerwona
1 szt. -
ogóreczki konserwowe
kilka szt. -
granat
1 szt. -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Sos
-
oliwa
1/2 szklanki -
miód wielokwiatowy
1 łyżka -
sok z cytryny
1 szt. -
Musztarda delikatesowa Prymat
1 łyżeczka -
sos sojowy
3 łyżki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Do dekoracji
-
orzeszki ziemne
100 g (prażone)
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku express: Ceviche z łososia z awokado, odc. 12
Ogóreczki (kilka sztuk) kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę. Tak przygotowane składniki dodajemy do łososia. Granata kroimy na pół, wyjmujemy ziarna i dodajemy. Następnie dodajemy posiekaną kolendrę. Doprawiamy chili pieprzem cayenne.
Przygotowujemy sos. W słoiku łączymy oliwę, miód, sos sojowy, sok z cytryn, musztardę delikatesową i doprawiamy solą. Słoik zakręcamy i dokładnie mieszamy. Przelewamy do miski z łososiem i mieszamy.
Porcje ceviche posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi i listkami kolendry.
Jeśli chcemy, aby biało zawarte w rybie w pełni uległo ścięciu, należy zwiększyć ilość soku z cytryny (3 cytryny to ok. 150 ml soku) i odczekać minimum kilkanaście minut.
Ceviche - to rodzaj sałatki. Dodana do niej surowa ryba, marynowana jest w soku z cytrusów. Oznacza to, że białko ryby ścina się pod wpływem naturalnego kwasu cytrusów.![]()
Komentarze (1)