Doradca Smaku express: Ceviche z łososia z awokado, odc. 12

odc. 12 Doradca Smaku Express

Doradca Smaku express: Ceviche z łososia z awokado, odc. 12

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z łososia

    400 g
  • awokado

    1 szt.
  • melon gallo

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • ogóreczki konserwowe

    kilka szt.
  • granat

    1 szt.
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Sos

  • oliwa

    1/2 szklanki
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 szt.
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    1 łyżeczka
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Do dekoracji

  • orzeszki ziemne

    100 g (prażone)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku express: Ceviche z łososia z awokado, odc. 12

Łososia filetujemy i pozbawiamy resztek ości. Kroimy w małą kostkę i wrzucamy do miski. Melona obieramy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, wyjmujemy miąższ za pomocą łyżki i kroimy w kostkę.

Ogóreczki (kilka sztuk) kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę. Tak przygotowane składniki dodajemy do łososia. Granata kroimy na pół, wyjmujemy ziarna i dodajemy. Następnie dodajemy posiekaną kolendrę. Doprawiamy chili pieprzem cayenne.

Przygotowujemy sos. W słoiku łączymy oliwę, miód, sos sojowy, sok z cytryn, musztardę delikatesową i doprawiamy solą. Słoik zakręcamy i dokładnie mieszamy. Przelewamy do miski z łososiem i mieszamy.

Porcje ceviche posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi i listkami kolendry.

Jeśli chcemy, aby biało zawarte w rybie w pełni uległo ścięciu, należy zwiększyć ilość soku z cytryny (3 cytryny to ok. 150 ml soku) i odczekać minimum kilkanaście minut.
Doradca Smaku
Ceviche - to rodzaj sałatki. Dodana do niej surowa ryba, marynowana jest w soku z cytrusów. Oznacza to, że białko ryby ścina się pod wpływem naturalnego kwasu cytrusów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

bietka 22.06.2017 09:53
na pewno smaczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat