Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku express: Spring rollsy z kaczą piersią, odc. 10
Z upieczonej piersi z kaczki ściągamy skórę i kroimy na cienkie plasterki.
Melona obieramy, kroimy na pół i za pomocą łyżki usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie paski. Awokado kroimy na pół i wyjmujemy pestkę za pomocą noża. Przeciskamy przez kratkę, żeby uzyskać kosteczki.
Ogórka obieramy i również kroimy w paseczki.
Majonez łączymy z wasabi. Doprawiamy do smaku kurkumą i pieprzem cytrynowym.
Arkusze papieru ryżowego moczymy pojedynczo w ciepłej wodzie (po ok. 15 sekund). Miękki arkusz przenosimy na deskę i układamy na nim kolejno: pierś z kaczki, melona, ogórka, awokado i ok. 1 łyżeczkę majonezu z dodatkami. Następnie dodajemy kilka listków rukoli i jednego suszonego pomidora. Zawijamy brzegi i zwijamy spring rollsa. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe rollsy.
Podajemy z sosem sojowym i dekorujemy listkami mięty.