Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z młodą kapustą i cukinią

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kapusta słodka młoda średnia
pomidory 2 szt.
cukinia młoda niewielka
por kawa łek
ogórek zielony średni
cebula biała niewielka
sok z cytryny
olej roślinny
sól do smaku
cukier do smaku
szczypiorek do smaku

Porada

Kolorowa, lekka i bardzo smaczna surówka, która może być klasycznym dodatkiem do obiadu albo do potraw z grilla.

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z młodą kapustą i cukinią

Młodą kapustę (najlepiej jędrną i dobrze związaną) umyć, podzielić na ćwiartki i cieniutko poszatkować. Młodą cukinię o zdrowej skórce opłukać, osączyć i utrzeć na największych oczkach taki warzywnej. Cieniutko pokroić jasną część pora oraz małą białą cebulę. Dodać drobno pokrojony szczypiorek, pomidory i niewielkiego ogórka.

Wszystkie warzywa posolić, posypać cukrem, skropić świeżą cytryną i wymieszać. Odstawić, aby kapusta nieco zmiękła. Polać olejem i ponownie wymieszać. W razie konieczności dosolić i lekko zakwasić.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdalenaIC 29.03.2017 21:30
Pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak