Surówka z czosnkowym sosem winegret

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • marchewki

    3 szt. (młode)
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • natka pietruszki

    1,5 łyżki (posiekanej)

CZOSNKOWY SOS WINEGRET

  • olej rzepakowy

    2 łyżki (tłoczonego na zimno)
  • ocet jabłkowy

    2 łyżki
  • woda

    2 łyżki
  • ksylitol

    1,5 łyżeczki
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepis na smaczną i soczystą surówkę, otuloną czosnkowym sosem winegret. Surówka jest prosta i szybka w przygotowaniu oraz idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu.

PRZYGOTOWANIE:

Na początku przygotowujemy czosnkowy sos winegret:

Do miseczki dodajemy wodę, ocet jabłkowy, cukier brzozowy i mieszamy dokładnie do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy tłoczony na zimno olej rzepakowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy, a marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Warzywa mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem winegret i gotowe!

Surówkę wstawiamy do lodówki na min. 0,5 godziny dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 04.06.2015 13:47
pyszna ta surówka
inka2012 04.06.2015 13:41
apetycznie wygląda :)
gosia561 04.06.2015 11:35
musi mieć doskonały smak
cukiereczek 04.06.2015 08:24
prosta,smaczna,pełna witamin
sylwia_sl 03.06.2015 23:11
taka surówka na pewno jest pyszna
agogo2 03.06.2015 14:42
pyszna surowka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat