Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z czerwonej kapusty (z ogórkiem i kalarepą)

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kapusta czerwona 1/2 małej
kalarepka młoda 1 mała
ogórek gruntowy 1
szczypiorek 2 łyżki posiekanego
olej lniany 3/4 łyżki
jogurt lekki typu greckiego 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny odrobina do smaku (można pominąć)

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z czerwonej kapusty (z ogórkiem i kalarepą)

Kalarepę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Do kalarepy dodajemy poszatkowaną czerwoną kapustę. Całość solimy, lekko wygniatamy ręką i odstawiamy na 10 minut.

Następnie dodajemy pociętego w półplasterki ogórka, posiekany szczypiorek, olej lniany, jogurt, kilka kropel cytryny (należy używać jej ostrożnie, najpierw dodajcie minimalną ilość np. 3 krople) i pieprz. Całość mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy.

Surówka najlepiej smakuje, gdy schłodzimy ją w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 04.12.2016 09:42
Lubię surówki z czerwonej kapusty ale musi być cieniutko pokrojona, bo zazwyczaj jest bardzo twarda.
MagdalenaIC 03.12.2016 16:59
Dziękuję :)
agnieszka214 03.12.2016 14:48
Smaczna taka suroweczka do obiadu
w mojej kuchni 03.12.2016 13:38
samo zdrowie
olkaaa 03.12.2016 09:33
fajny pomysł
Agnieszka-87-25 03.12.2016 09:27
apetyczna jest
Futka 03.12.2016 09:10
Pyszna suróweczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak