Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stir-fry z komosą ryżową /quinoa/ i warzywami

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

quinoa 1 szklanka
cukinia 2 sztuka
papryka czerwona 2 sztuka
seler naciowy 5 sztuka
por 1 sztuka
czosnek 3 ząbek
imbir starty 1 łyżka
pestki słonecznika 5 łyżek
szczypiorek 3 łyżki
olej do smażenia
Sól morska ziołowa Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smażenia
tymianek 1/2 łyżeczka
olej sezamowy do smaku

Porada

Do smażenia użyłam olej sojowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Stir-fry z komosą ryżową /quinoa/ i warzywami

Quinoa bardzo dokładnie wypłukać kilka razy zmieniając wodę, do czasu, aż przestanie być mętna i przestanie się pienić. Zalać 1 i 3/4 szklanki wody, zagotować i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut. Wyłączyć gaz i zostawić garnek pod przykryciem 10-15 minut. W tym czasie ziarna wchłoną całą wodę i będą miękkie, ale nie rozgotowane.
W czasie jak gotuje się komosa uprażyć słonecznik na suchej patelni. Przygotować warzywa: paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dużą kostkę, seler naciowy obrać z włókien i pokroić, a cukinię pokroić w grubą kostkę. Posiekać szczypiorek.

W woku rozgrzać olej, dodać pokrojony drobno por, zmiażdżony czosnek, starty imbir i mieszając smażyć 2 minuty. Następnie dodać paprykę oraz seler naciowy. Smażyć energicznie mieszając 3-4 minuty. Dodać pokrojone cukinie i smażyć kolejne 4-5 minut nie zapominając o energicznym mieszaniu. Wyłączyć gaz, dodać wcześniej ugotowaną na sypko quinoa, posiekany szczypiorek, sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, odrobinę oleju sezamowego i tymianek, delikatnie wymieszać. Podawać posypane uprażonymi ziarnami słonecznika w towarzystwie ulubionej sałatki.

*quinoa, to produkt bezglutenowy bogaty w skrobię, wysokobiałkowy, a więc powinna znaleźć się w diecie wegetariańskiej. Zawiera wiele cennych minerałów, m.in. wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez. Warto ją wprowadzić do diety osób odchudzających się i chorych na cukrzycę, bo ma niski indeks glikemiczny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 17.06.2014 08:59
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak