Przepis i sposób przygotowania na: Stek z polędwicy wołowej z fasolką szparagową, DS XX odc. 27
Stek z polędwicy wołowej to rarytas ze względu na swoją cenę. Ale raz na jakiś czas można go przygotować na wyjątkowy obiad. Pamiętajcie, żeby doprawić mięso przed smażeniem. Ważnym etapem jest odłożenie steka przed podaniem, aby mięso "odpoczęło". W tym przepisie dodatki są klasyczne: fasolka szparagowa i aksamitne puree ziemniaczane. Smacznego!
Jak zrobić Stek z polędwicy wołowej?
Stek doprawiamy z każdej strony solą. Na talerz wysypujemy Pieprz czarny grubo mielony Prymat i obtaczamy w nim stek. Rozgrzewamy garnek i wlewamy olej (garnek nie może być za bardzo rozgrzany, bo spalimy pieprz) wkładamy cały stek i smażymy 5-6 minut z każdej strony. (Za pomocą termosondy sprawdzamy temperaturę w środku mięsa aż będzie ok 52 stopnie.)
Ugotowane ziemniaki ubijamy tłuczkiem i wlewamy mleko bez laktozy i mieszamy na gładkie puree. Podgrzewamy na średniej mocy. Ser gouda bez laktozy kroimy na bardzo cieniutki paseczki, dodajemy do puree i dokładnie mieszamy. W moździerzu ucieramy Pieprz zielony Prymat i dodajemy do puree. Na koniec dodajemy masło i dokładnie łączymy składniki.
Na patelnię wlewamy olej i wrzucamy ugotowaną fasolkę szparagową i podsmażamy. Dodajemy czosnek posiekany w plasterki. Doprawiamy Papryką węgierską Prymat i dodajemy odrobinę masła. Podsmażamy aby składniki się połączyły. Dolewamy porto i od razu wyłączamy moc. Natkę pietruszki grubo siekamy i dodajemy do fasolki.
Steka kroimy na grube plastry. Na talerz nakładamy fasolkę, puree i stek, a na wierzch odrobinę soli.