Stek z polędwicy wołowej z gęsią wątróbką podany z sosem z zielonego pieprzu i czekolady

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    800 g
  • oliwa

    200 ml
  • rozmaryn

    50 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    100 g
  • gęsich wątróbek

    200 g
  • czekolada

    100 g
  • sos demi glace

    200 g
  • sól

  • czosnek granulowany

  • rozmaryn

    50 g
  • koniak

    50 ml
  • włoskich kluseczek gnocchi

    200 g
  • rukola

    1 pęczek
  • pomidory suszone Smak

    80 g
  • pomidorki cherry

    80 g
  • parmezan starty

    50 g
  • pieprz zielony

    50 ziarna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwicę wołową oczyścić z błon, ze środkowej części wyciąć steki o wadze ok. 160 g. Mięso marynować przez ok. 6-8 godzin w oliwie, czosnku, rozmarynie i pieprzu. Po zamarynowaniu polędwicę usmażyć do uzyskania preferowanego stopnia wysmażenia (najlepiej medium). Pod koniec smażenia należy delikatnie posolić z obu stron.
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na maśle, dodać zielony pieprz i koniak. Gdy alkohol odparuje dodać demi glace i czekoladę. Sos doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając, aż do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wątróbkę gęsią krótko usmażyć z obu stron i podawać zaraz po przygotowaniu.
Na talerze wylać sos czekoladowo-pieprzowy, na nim ułożyć steki. Na polędwicy umieścić plaster gęsiej wątróbki. Tak przygotowane steki podawać z włoskimi gnocchi, sałatką z rukoli, suszonych pomidorów, płatków parmezanu i pokrojonych w cząstki pomidorów cherry.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
koniara40 06.08.2012 11:19
mięso w czekoladzie - pycha
dagmara020 31.07.2012 11:44
wygląda bosko
dagmara020 31.07.2012 11:44
wygląda bosko
Teresa7 18.06.2012 15:18
Pysznie:)
Natasza Edyta 23.05.2012 10:05
Wygląda pracochlonnie
niunia1985 09.05.2012 12:13
|Ekstra ...;)
andrzej11 30.04.2012 11:01
smacznego
caffee_tea 02.04.2012 07:56
warto spróbować.
ula40 25.03.2012 15:13
na pewno smaczne :)
agnieszkalider 22.02.2012 10:35
Wygląda smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat