Śródziemnomorskie tartaletki warzywne

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka (+do posypania blatu)

    250 gram
  • masło do wysmarowania foremek

    125 gram
  • żółtko jajek

    1
  • ząbek czosnku

    4
  • średnia czerwona papryka

  • plastry suszonych pomidorów w oliwie

    4
  • ser gruyere

    100 gram
  • jajko

    2
  • sól, pieprz

    do smaku
  • oliwa

    2 łyżki
  • oregano

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopnii Celcjusza, przygotowujemy ciasto; na stolnicę wysypujemy mąkę oraz sól, robimy wgłębienie do którego wlewamy żółtko oraz pokrojone w mniejszcze kawałki masło. Szybki wyrabiamy ciasto, a następnie wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy na stolnicy uprzednio posypanej mąką. Na wysmarowanych masłem foremkach starannie układamy ciasto. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoto przez 15-20 minut. Łatwo sprawdzić czy ciasto jest gotowe, nakłuwając drewniany patyczek (wykałaczki) w sam środek ciasta, jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy - gotowe.
- W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: Bakłażana należy pokroić w plastry i moczyć przez 30 minut w osolonej zimnej wodzie. Osuszamy. Następnie na oliwie z oliwek extra vergine bakłażana pokrojonego w kostkę podsmażamy. Po 10 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę, suszone pomidory oraz plasterki czosnku. Dla zwiększenia aromatu potrawy dodajemy oliwę z suszonych pomidorów. Dusimy przez 10 minut, na sam koniec dodajemy oregano, sól i pieprz.
- Gdy ciasto na tarteletki jest już gotowe wypełniamy każdą z foremek porcją farszu, ale nie po same brzegi.
- Przygotowujemy masę z jajek i sera, roztrzepujemy dwa jajka i dodajemy potarty na grubych oczkach ser gruyer, doprawiamy solą i pieprzem. Masą jajeczno - serową polewamy tartaletki, uważając by nie było jej zbyt wiele - wtedy wyleje się poza foremkę.
- Tak przygotowane ciasto pieczemy jeszcze w piekarniku przez 15 minut - aż ser się ładnie przyrumieni - w temperaturze 180 stopnii Celcjusza.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
PaniMISIOWA 02.06.2011 16:21
z chęcią bym takie zjadła!
PaniMISIOWA 02.06.2011 16:20
a to ciekawe :-)
agnieszka189 29.09.2010 12:49
fajne
etka 10.09.2010 21:01
pyszne;)
Lidia11 03.09.2010 22:11
ciekawe
plocia 02.09.2010 21:33
coś innego i zakręconego
izoldaaa6 28.08.2010 23:39
może byc smaczne :)
iwa643 26.08.2010 20:16
ale ma smaka
Monika193 26.08.2010 11:25
będą fajne
marzencia2007 26.08.2010 09:02
ja tez nigdy nie jadłam takiego czegos ale ładnie wyglada i po składnikach mozna dojsc do smaku musi byc pyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat