Mój przepis na… : Pasta jajeczna na dwa sposoby, odc. 21

odc. 21 Mój przepis na

Mój przepis na… : Pasta jajeczna na dwa sposoby, odc. 21

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • majonez

    4 łyżki
  • musztarda kremska

    1 łyżka
  • ząbek czosnku

    1 przetarty
  • suszone pomidory

    6 sztuk
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • oliwki czarne

    kilka sztuk
  • jajka

    6 sztuk
  • szczypiorek

    0,5 pęczka
  • natka pietruszki

    0,5 pęczka
  • grzanki

    z białego pieczywa lub pumpernikiel
  • chili pieprz cayenne

    do smaku
  • sól morska

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na… : Pasta jajeczna na dwa sposoby, odc. 21 foto
Przygotowujemy składniki
Krok 2 - Mój przepis na… : Pasta jajeczna na dwa sposoby, odc. 21 foto
Jajka gotujemy na twardo (przez około 5 min), ścieramy na tarce, dzielimy na pół i przekładamy do dwóch misek. Do obu misek dodajemy po równo: majonez, musztardę, pokrojone w paski suszone pomidory i niewielką ilość oleju z pomidorów.
Krok 3 - Mój przepis na… : Pasta jajeczna na dwa sposoby, odc. 21 foto
Do pasty, która będzie łagodna, dodajemy dodatkowo przetarty ząbek czosnku, poszatkowaną natkę pietruszki, kilka kropli zalewy z kaparów i posiekane kapary. Do drugiej pasty (pikantnej) dodajemy poszatkowany szczypiorek, szczyptę chili pieprzu cayenne i posiekane czarne oliwki.
Krok 4 - Mój przepis na… : Pasta jajeczna na dwa sposoby, odc. 21 foto
Obie pasty podajemy na pumperniklu lub grzankach z pieczywem. Pasty możemy udekorować natką pietruszki i szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

21.02.2019 11:00
Bardzo smakowite pasty, a na grzankach lub świeżym pieczywie na pewno smakują obłędnie. Porywam ze dwie kanapki.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat