Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"spierniczone" tiramisu

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser mascarpone 50 dag
żółtko jajek 5
cukier puder 5 łyżek
mocna kawa 1 szklanka
wiśniówka 50 ml
kakao do posypania
pierniczki bez lukru około szt.

Przepis i sposób przygotowania na: "spierniczone" tiramisu

Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę i wymieszaj dokładnie z serkiem. Do kawy wlej wiśniówkę.
Do pucharka, szklanki czy niewielkiej salaterki wyłóż warstwę masy serowej, na niej pojedynczą warstwę nasączonych w zaprawionej kawie pierniczków (nie muszą tworzyć jednolitej powierzchni, mogą być między nimi prześwity). Przykryj kolejną porcją kremu. Postępuj w ten sposób, aż uzyskasz 2 piętra pierniczków (i 3 kremu). Wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Tuż przed podaniem solidnie oprósz kakao (gorzkim)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BeataJ 27.01.2013 21:40
"spierniczonego" jeszcze nie jadłam :)
Andrzej8 26.01.2013 12:48
wygląda bardzo smakowicie
halina17 26.01.2013 00:24
Dobry deser.
Sisterskitchen 25.01.2013 22:29
cudowny deserek :)
Adamorek 25.01.2013 22:09
super deser
malaczarna23 25.01.2013 21:28
zjadłabym;)
tessinka 25.01.2013 21:17
Skusiłabym się :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak