Spaghetti ze szpinakiem i portabellą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

    250 g
  • szpinak świeży

    500 g
  • śmietana 30%

    250 ml
  • oliwa

  • czosnek

  • kumin

  • ziele angielskie

  • natka pietruszki

  • chili w płatkach

  • pieprz

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • bryndza

    125 g
  • pieczarki

    2 szt
  • wino białe wytrawne

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak obrać z ogonków i dokładnie umyć, pieczarki pokroić w cienkie plastry, popieprzyć, lekko osolić polać oliwą po czym grillować na patelni na złoty kolor.Drobno posiekać szalotkę i zeszklić na oliwie, dorzucić posiekany czosnek, wyczyszczony szpinak pokroić i wrzucić na patelnie z szalotką. Gdy tylko szpinak opadnie dolać białe wino i wszytko lekko poddusić. Do szpinaku dodać utłuczony w moździerzu kumin i ziele angielskie i posiekany majeranek, posolić, popieprzyć. Jak tylko wino wyparuje dodać śmietanę i ser bryndza. Grillowane pieczarki grubo posiekać i dodać do szpinaku. Ugotować spaghetti al dente i dodać do szpinaku i grzybów - wszytko wymieszać. Całość przybrać listkami szpinaku i plastrem pieczarki - posypać płatkami chili.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 01.10.2013 00:28
szpinak i spaghetti to moje ulubione smaki
caralajna 30.09.2013 08:45
zdecydowanie moje smaki :)
Aleksandra/Olcia 29.09.2013 22:29
cos dla mojego K.
Kuchenka 29.09.2013 22:07
składniki z wyższej półki :D
Jadwiga/Jaga85 29.09.2013 21:36
Ale mam smaka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat