Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z pesto z rukoli, kawiorem i kozim serem
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Listki rukoli przekładamy do rozdrabniacza wraz z czosnkiem oraz częścią oliwy z oliwek i miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia. Następnie dodajemy rozbite w moździerzu lub zmielone orzechy włoskie, starty ser kozi, pozostałą część oliwy z oliwek i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
KROK 2. Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z wcześniej przygotowanym pesto oraz kawiorem z gromadników. Całość posypujemy dodatkową ilością startego koziego sera.
Kawior z ikry gromadników jest bardzo intensywny w smaku, ale jest pozbawiony rybnego zapachu. Jest cenny w wartości odżywcze tj. nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfor, witaminę A i E oraz aminokwasy.
Życzę smacznego! :)