Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z pesto rosso i pomidorami
Spaghetti z pomidorami i pesto - banalny w przygotowaniu, ale pyszny obiad. Połączenie intensywnych smaków: suszonych pomidorów, grana padano, chili w płatkach, bazylii oraz czosnku jest przepyszne. Sos z tego przepisu możecie wykorzystać do innych dań, np. tortellini czy grzanek.
Dodatkowo:
szynka szwarcwaldzka - według uznania, jeśli lubisz.
1. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
2. W garnuszku rozgrzać olej z suszonych pomidorów (ok. 1 łyżki),
dodać pomidora i posiekany czosnek. Całość gotować, aż będą się rozpadać.
3. Do pojemnika blendera wrzucić suszone pomidory, sos pomidorowy, bazylię, uprażone orzeszki pinii, ser grana padano i sól. Blendować na gładki sos.
4. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
5. Szynkę pokroić w plastry i upiec w piekarniku 220 stopni około 5-6 minut, na chrupko.
6. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać płatki chilli i makaron. Całość wymieszać, następnie dodać pesto, ponownie całość wymieszać.
7. Podawać od razu z szynką i posypać dodatkowo serem grana padano.