Ifa

Spaghetti z krewetkami w aromatycznym sosie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki mrożone

    250 g
  • pomidorki koktajlowe

    8
  • płatki migdałowe

    50 g
  • kolendra cała

    1 łyżeczka
  • nasiona gorczycy Prymat

    1/2 łyżeczki
  • papryka ostra mielona

    1/2 łyżeczki
  • masło

    3 łyżki
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • sól morska

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • szczypiorek

    2 łyżki, siekany
  • makaron spaghetti

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć migdały, upraż je. Gorczycę i kolendrę zmiksuj albo w młynku do kawy lub rozetrzyj w moździerzu. Dosyp do migdałów, dodaj też paprykę w proszku, podsmaż wszystko krótko.

2. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.

3. Do migdałów i przypraw dodaj masło, zmniejsz ogień, wrzuć przekrojone na pół pomidorki, dolej wina. Dorzuć krewetki, smaż już tylko chwilkę ok. 1-2 minut, inaczej krewetki będą gumowe. Na sam koniec dodaj soli i pieprzu. Do sosu wrzuć makaron, wymieszaj i od razu podawaj, posyp szczypiorem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Benita 18.12.2015 14:43
wyglądają smakowicie
Ania321 18.12.2015 14:36
Apetycznie danie :)
marzut 18.12.2015 11:36
super przepis
Maridka19 18.12.2015 09:30
ale pyszności :)
Babeczka35 18.12.2015 07:52
Smaczne danie.
olkaaa 18.12.2015 07:42
bardzo fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat