Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z domowym pesto bazyliowo-miętowym, prażonym słonecznikiem i gorgonzolą

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron spaghetti 200 g
mięta świeża 0,5 garści
oliwa 100 ml
czosnek 2 ząbki
słonecznik łuskany 6 łyżek
ser gorgonzola 50 g
sól do smaku
bazylia 0,5 garści
ser gouda 50 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z domowym pesto bazyliowo-miętowym, prażonym słonecznikiem i gorgonzolą

W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy do smaku, wrzucamy makaron spaghetti i gotujemy al dente. W międzyczasie przygotowujemy pesto: umyte i osuszone zioła, dwa ząbki czosnku, oliwa z oliwek, 2 łyżki ziaren słonecznika i szczyptę soli miksujemy przy pomocy blendera kilka minut. Po przygotowaniu pesto, rozgrzewamy patelnię. Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzucamy pozostałe ziarna słonecznika i chwilę prażymy, aż słonecznik się przyrumieni. Uprażony słonecznik przesypujemy na chwilę do miseczki. Na patelnię wlewamy pesto i dodajemy makaron oraz potarty żółty ser. Całość mieszamy i chwilę podgrzewamy. Nakładamy porcje na talerze. Każdą porcję posypujemy pokruszoną gorgonzolą i uprażonym słonecznikiem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 14.10.2012 21:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak