Spaghetti z bazyliowym pesto i krewetkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pesto

  • bazylia

    1 doniczka
  • oliwa

    8 łyżek
  • orzechy nerkowca

    80 g
  • migdały

    20 g
  • słonecznik łuskany

    20 g
  • ząbki czosnku

    2
  • sok z limetki

    1 szt
  • skórka z limonki

    1 szt
  • parmezan starty

    3 łyżki
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • krewetki koktajlowe

    300 g
  • ząbki czosnku

    2
  • masło

    3 łyżki
  • makaron

    250 g barwionego sepią
  • orzechy nerkowca

    garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Spaghetti z bazyliowym pesto i krewetkami foto
Pesto:
Wszystkie wymienione składniki przełożyć do Bendera. Zmiksować do postaci pasty (najlepiej zmiksować do takiego stopnia żeby wyczuwalne były grudki orzeszków). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Spaghetti z bazyliowym pesto i krewetkami foto
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Krok 3 - Spaghetti z bazyliowym pesto i krewetkami foto
Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, smażyć około 1 minuty. Po tym czasie dodać krewetki i całość smażyć maksymalnie 3 minuty.
Makaron podawać z pesto i krewetkami.

Całość posypać orzechami nerkowca.
Linka2107
Fajna propozycja na przygotowanie smacznej, pożywnej i niezwykle zjawiskowo wyglądającej wersji spaghetti. Połączenie makaronu z zielonym pesto oraz krewetkami tworzy jednolitą całość, która obłędnie smakuje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
atort111 01.03.2016 10:21
apetycznie , że ślinka cieknie
Motorek 01.03.2016 09:32
pyszne jedzonko
Małgorzata Pin 01.03.2016 09:17
wygląda na smakowite danie.
Ania321 01.03.2016 09:12
Zapowiada się smacznie :)
Poison1988 01.03.2016 08:06
wygląda rewelacyjnie :)
jagoda5913 01.03.2016 00:17
pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat