Spaghetti wegebolognese

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica

    1 szklanka
  • seler naciowy

    1 gałązka mała
  • cebula

    1 szt mała
  • pomidory krojone z puszki

    400 g
  • rozmaryn

    1 gałązka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • makaron spaghetti

    250 g
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • oliwa

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Spaghetti wegebolognese foto
Soczewicę zalać wodą wraz z łyżeczką sody i zostawić na całą noc. Na drugi dzień odcedzić soczewicę i wypłukać;
Krok 2 - Spaghetti wegebolognese foto
Seler i cebulkę drobno posiekać, zarumienić delikatnie na 2 łyżkach oleju z oliwek, dodać soczewicę;
Krok 3 - Spaghetti wegebolognese foto
Podlać 150-200 ml wody i gotować razem 5 minut;
Krok 4 - Spaghetti wegebolognese foto
Następnie dodać pomidory z puszki;
Krok 5 - Spaghetti wegebolognese foto
Doprawić solą, pieprzem do smaku, dodać rozmaryn, przykryć pokrywką i duśić razem do miekkości soczewicy (ok. 20-25 minut)
Krok 6 - Spaghetti wegebolognese foto
Ugotować spaghetti al dente;
Krok 7 - Spaghetti wegebolognese foto
Nakładać porcje spaghetti na talerze i polać sosem wegebolognese; Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 08.02.2015 15:46
super pomysł :)
R'n'G Kitchen 02.02.2015 09:41
Bardzo fajny pomysł
caralajna 01.02.2015 20:39
doskonały pomysł :)
gosia56 01.02.2015 18:38
na pewno pyszne;)
marzut 01.02.2015 18:35
super przepis
Aleksandra/Olcia 01.02.2015 17:40
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat