Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti carbonara

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron spaghetti 400 g
boczek wędzony 300 g
żółtko jajek 3 sztuki
śmietana 300 ml
parmezan starty kawałek
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti carbonara

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, ale nie przelewać zimną. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na gorącej patelni, tak aby tłuszcz wytopił się, otrzymując chrupiący bekon. Żółtka wymieszać ze śmietaną i startym serem. Wlać do podsmażonego boczku i dokładnie wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia dodać makaron i wymieszać z sosem. Doprawić solą oraz pierzem, najlepiej świeżo zmielonym. Spaghetti podawać gorące posypane szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 12.03.2015 10:14
uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak