Spaghetti carbonara

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

    400 g
  • boczek wędzony

    300 g
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • śmietana

    300 ml
  • parmezan starty

    kawałek
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • sól do smaku

  • szczypiorek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, ale nie przelewać zimną. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na gorącej patelni, tak aby tłuszcz wytopił się, otrzymując chrupiący bekon. Żółtka wymieszać ze śmietaną i startym serem. Wlać do podsmażonego boczku i dokładnie wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia dodać makaron i wymieszać z sosem. Doprawić solą oraz pierzem, najlepiej świeżo zmielonym. Spaghetti podawać gorące posypane szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 12.03.2015 10:14
uwielbiam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat