Spaghetti carbonara

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

  • boczek wędzony

    150 gram
  • jajko

  • parmezan starty

  • sól

  • pieprz

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepis przeznaczony na jedną porcję.

1. Boczek pociąć w małe słupki i podsmażyć na patelni na dosłownie kilku kroplach oliwy z oliwek.

2. Jeśli na patelni z boczkiem jest za dużo tłuszczu weź ręcznik papierowy i odsącz go z patelni.

3. Dodaj jedną garść makaronu spaghetti i wymieszaj z makaronem.

4. Jajko musimy rozbełtać z dodatkiem dwóch łyżeczek startego parmezany małej szczypty soli i nieco większej szczypty pieprzu.

5. Zdejmujemy patelnie z ognia na półtorej minuty po czym dodajemy jajko do makarony i mocno mieszamy całość.

6. Tak przygotowane danie możemy serwować z dodatkiem parmezanu.

SMACZNEGO!!!
Jędrzej Spychał
Jeśli nie jesteś pewien czy patelnia nie jest już gorąca ale jest wystarczająco ciepła po półtorej minucie od ściągnięcia z ognia weź łyżeczkę i wylej kropelkę jajka na patelnię. Jeśli po 5 sekundach się nie zetnie znaczy że patelnia jest gotowa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 21.08.2014 14:23
nie ma to jak dobry makaronik
jasiek 21.08.2014 12:41
moje ulubione
Jędrzej Spychał 21.08.2014 11:32
*3. Dodaj jedną garść makaronu i wymieszaj go na patelni z boczkiem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat