Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti carbonara

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron spagetti 200 g
czosnek 2 ząbki
jajko 2 szt
śmietana 2 łyżka
parmezan 50 g
natka pietruszki do posypania
pieprz do smaku
boczek 5 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti carbonara

1. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu, odlej i zostaw pod przykryciem, aby nie wystygł
2. Pokrojony w małe kawałki boczek podsmaż na patelni aż się zrumieni
3. Dodaj posiekany czosnek i smaż na małym ogniu przez kilka sekund
4. Dodaj ciepły makaron, wymieszaj
5. Posyp połową sera, zdejmij z ognia
6. Rozbełtaj jajka ze śmietaną i odrobiną pieprzu, zalej nimi makaron na patelni, wymieszaj dokładnie
7. Jeżeli sos jest zbyt rzadki – postaw patelnię na małym oginiu i mieszaj, aż sos zgęstnieje
8. Przełóż makaron na talerze, posyp pozostałym serem i posiekaną natką pietruszki

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rybka 10.05.2013 17:40
dzięki za przepis:)
caffee_tea 09.10.2012 21:25
ciekawe przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak