Spaghetti carbonara

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spagetti

    200 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • jajko

    2 szt
  • śmietana

    2 łyżka
  • parmezan

    50 g
  • natka pietruszki

    do posypania
  • pieprz

    do smaku
  • boczek

    5 plastry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu, odlej i zostaw pod przykryciem, aby nie wystygł
2. Pokrojony w małe kawałki boczek podsmaż na patelni aż się zrumieni
3. Dodaj posiekany czosnek i smaż na małym ogniu przez kilka sekund
4. Dodaj ciepły makaron, wymieszaj
5. Posyp połową sera, zdejmij z ognia
6. Rozbełtaj jajka ze śmietaną i odrobiną pieprzu, zalej nimi makaron na patelni, wymieszaj dokładnie
7. Jeżeli sos jest zbyt rzadki – postaw patelnię na małym oginiu i mieszaj, aż sos zgęstnieje
8. Przełóż makaron na talerze, posyp pozostałym serem i posiekaną natką pietruszki

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rybka 10.05.2013 17:40
dzięki za przepis:)
caffee_tea 09.10.2012 21:25
ciekawe przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat