Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

spaghetti bolonese od Hamrocyka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron spaghetti 500 gram
pomidory z puszki
łopatka bez kości 1/2 kg
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
bazylia
suszone pomidory 50 gram
czosnek 3 ząbki
cebula 1 szt.
przyprawy
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: spaghetti bolonese od Hamrocyka

Kroki postępowania

1
W osolonej wodzie gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.Odcedzamy ugotowany.
Krok 1 - spaghetti bolonese od Hamrocyka foto
2
Czosnek i cebulę obieramy i kroimy na drobne kawałeczki , podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy .
Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa , zmielone dodajemy do czosnku i cebuli , smażymy do momentu aż mięso będzie upieczone, następnie dodajemy pomidory z puszki.Sos odlewamy.
Krok 2 - spaghetti bolonese od Hamrocyka foto
3
Smażymy do momentu aż pomidory się rozpadną od czasu do czasu mieszając
Krok 3 - spaghetti bolonese od Hamrocyka foto
4
Do odlanego sosu z pomidorów dodajemy koncentrat , suszone pomidory , bazylię pieprz i sól , dokładnie mieszamy i dodajemy do mięsa , pozostawiamy na ogniu do momentu aż wszystko się zagotuje.
Krok 4 - spaghetti bolonese od Hamrocyka foto
5
Wedle upodobań albo nakładamy makaron na talerz i przykrywamy go sosem lub do sosu na patelni dodajemy makaron mieszamy i dopiero wtedy podajemy.
Krok 5 - spaghetti bolonese od Hamrocyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak