Przepis dnia V: Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami odc. 20

Przepis dnia V: Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami odc. 20

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dorsz

    500 g
  • suszone pomidory

    5 szt.
  • pomidory pelati

    1 puszka
  • pomidory

    2 szt.
  • cukier brązowy

    1 łyżka
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • oliwki czarne

    100 g
  • kapary

    2 łyżki
  • ryż

    200 g
  • bazylia

  • chili pieprz cayenne

  • tymianek

  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami odc. 20 foto
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2 - Przepis dnia V: Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami odc. 20 foto
Rybę kroimy na 4 kawałki i posypujemy chili pieprzem cayenne, pieprzem mielonym i świeżo mieloną solą morską.
Krok 3 - Przepis dnia V: Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami odc. 20 foto
Czosnek kroimy w pasterki. Świeże pomidory wkładamy na 2-3 minuty do gorącej wody, a następnie do zimnej. Obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki.
Krok 4 - Przepis dnia V: Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami odc. 20 foto
Do dużego garnka wlewamy olej z suszonych pomidorów. Na oleju podsmażamy czosnek i dodajemy tymianek (ok. 1 łyżkę). Po chwili dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory i smażymy ok. 1-2 minuty. Następnie dodajemy pomidory pelati. Żeby zrównoważyć kwaskowaty smak pomidorów dodajemy cukier i gotujemy.
Krok 5 - Przepis dnia V: Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami odc. 20 foto
Suszone pomidory kroimy w paski, oliwki w połówki i dodajemy je do garnka. Następnie dodajemy listki świeżej bazylii. Na górze układamy kawałki ryby i gotujemy około 10 minut. Czas gotowania zależy od grubości ryby. Pod koniec dodajemy 2 łyżki kaparów. Całość można doprawić wg. uznania solą morską i pieprzem czarnym.
Krok 6 - Przepis dnia V: Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami odc. 20 foto
Podajemy z ryżem lub chrupkim pieczywem, ozdabiamy bazylią.
Danie możemy przygotować z dowolną świeżą białą rybą morską np. z mintajem, solą.
Doradca Smaku
Aby zrównoważyć kwaśny smak pomidorów wystarczy dodać odrobinę słodyczy w postaci cukru lub startej marchewki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat