Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Przepis dnia V: Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami odc. 20

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dorsz
500 g
suszone pomidory
5 szt.
pomidory pelati
1 puszka
pomidory
2 szt.
cukier brązowy
1 łyżka
czosnek
1-2 ząbki
oliwki czarne
100 g
Sklep Prymat
kapary
2 łyżki
Sklep Prymat
ryż
200 g
bazylia
Sklep Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
tymianek
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Porada

Aby zrównoważyć kwaśny smak pomidorów wystarczy dodać odrobinę słodyczy w postaci cukru lub startej marchewki.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami odc. 20

Kroki postępowania

1
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 1 - Przepis dnia V: Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami odc. 20 foto
2
Rybę kroimy na 4 kawałki i posypujemy chili pieprzem cayenne, pieprzem mielonym i świeżo mieloną solą morską.
Krok 2 - Przepis dnia V: Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami odc. 20 foto
3
Czosnek kroimy w pasterki. Świeże pomidory wkładamy na 2-3 minuty do gorącej wody, a następnie do zimnej. Obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki.
Krok 3 - Przepis dnia V: Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami odc. 20 foto
4
Do dużego garnka wlewamy olej z suszonych pomidorów. Na oleju podsmażamy czosnek i dodajemy tymianek (ok. 1 łyżkę). Po chwili dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory i smażymy ok. 1-2 minuty. Następnie dodajemy pomidory pelati. Żeby zrównoważyć kwaskowaty smak pomidorów dodajemy cukier i gotujemy.
Krok 4 - Przepis dnia V: Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami odc. 20 foto
5
Suszone pomidory kroimy w paski, oliwki w połówki i dodajemy je do garnka. Następnie dodajemy listki świeżej bazylii. Na górze układamy kawałki ryby i gotujemy około 10 minut. Czas gotowania zależy od grubości ryby. Pod koniec dodajemy 2 łyżki kaparów. Całość można doprawić wg. uznania solą morską i pieprzem czarnym.
Krok 5 - Przepis dnia V: Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami odc. 20 foto
6
Podajemy z ryżem lub chrupkim pieczywem, ozdabiamy bazylią.
Danie możemy przygotować z dowolną świeżą białą rybą morską np. z mintajem, solą.
Krok 6 - Przepis dnia V: Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami odc. 20 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak