Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti bolognese

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 0,6 kg
cebula 0,5 szt
czosnek 1 ząbek
marchewka 1 szt
seler kawałek
pomidory w zalewie pomidorowej 2 puszki
grana padano
Soda oczyszczona Prymat
pieprz
Papryka ostra mielona Prymat
oregano
bazylia
makaron spagetti
wino czerwone 0,5 szk

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti bolognese

Kroki postępowania

1
Czosnek i cebulę drobno kroimy w plasterki.
Seler i marchewkę kroimy w kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę.
Gdy cebula się zarumieni dodajemy czosnek i chwile mieszamy.
Krok 1 - Spaghetti bolognese foto
2
Dorzucamy marchewkę i selera dokładnie mieszając przez ok 3-4 min.
Na patelnię wrzucamy mięso i smażymy aż puści wodę i się zacznie rumienić.
Mięso można popieprzyć i posolić.
Pomidory wyjmujemy z puszki i kroimy na drobniejsze kawałki.
Do podsmażonego mięsa dodajemy wino i zostawiamy aż odparuje z 1/3 całego wlanego wina.
Dodajemy pomidory.
Całość mieszamy i doprawiamy papryką ostrą, suszoną bazylią i oregano, oraz w razie potrzeby solimy i pieprzymy.
Krok 2 - Spaghetti bolognese foto
3
W tym momencie możemy wstawić makaron spaghetti i gotować al dente według przepisu na opakowaniu.
Kiedy makaron się ugotuje, a sos zgęstnieje nakładamy danie na talerz.
Krok 3 - Spaghetti bolognese foto
4
Posypujemy całość startym serem grana padano
S M A C Z N E G O ! ! !
Krok 4 - Spaghetti bolognese foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 11.06.2013 11:26
takie spaghetti jest wyśmienite z tym sosem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak