Spaghetti bolognese

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    0,6 kg
  • cebula

    0,5 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • marchewka

    1 szt
  • seler

    kawałek
  • pomidory w zalewie pomidorowej

    2 puszki
  • grana padano

  • Soda oczyszczona Prymat

  • pieprz

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • oregano

  • bazylia

  • makaron spagetti

  • wino czerwone

    0,5 szk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Spaghetti bolognese foto
Czosnek i cebulę drobno kroimy w plasterki.
Seler i marchewkę kroimy w kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę.
Gdy cebula się zarumieni dodajemy czosnek i chwile mieszamy.
Krok 2 - Spaghetti bolognese foto
Dorzucamy marchewkę i selera dokładnie mieszając przez ok 3-4 min.
Na patelnię wrzucamy mięso i smażymy aż puści wodę i się zacznie rumienić.
Mięso można popieprzyć i posolić.
Pomidory wyjmujemy z puszki i kroimy na drobniejsze kawałki.
Do podsmażonego mięsa dodajemy wino i zostawiamy aż odparuje z 1/3 całego wlanego wina.
Dodajemy pomidory.
Całość mieszamy i doprawiamy papryką ostrą, suszoną bazylią i oregano, oraz w razie potrzeby solimy i pieprzymy.
Krok 3 - Spaghetti bolognese foto
W tym momencie możemy wstawić makaron spaghetti i gotować al dente według przepisu na opakowaniu.
Kiedy makaron się ugotuje, a sos zgęstnieje nakładamy danie na talerz.
Krok 4 - Spaghetti bolognese foto
Posypujemy całość startym serem grana padano
S M A C Z N E G O ! ! !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 11.06.2013 11:26
takie spaghetti jest wyśmienite z tym sosem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat