Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

spaghetti alla bolognese

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 250g
cebula czerwona 1
czosnek 2 ząbki
pomidory z puszki 1 puszka
natka pietruszki
ser grana padano
sól
oliwa
makaron spaghetti
cukier
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: spaghetti alla bolognese

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oliwie. Jak warzywa się zeszklą, wrzucamy mięso i smażymy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy mięso nie będzie surowe, wrzucamy pomidory z puszki, przyprawiamy do smaku cukrem i oregano i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Zawsze w między czasie można jeszcze dodać pieprzu. Opcjonalnie jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki zawsze można dodać papryki ostrej.

Makaron gotujemy al dente.
Całość posypujemy serem (ja wybrałam grana padano, ponieważ często jest w mojej lodówce, ale można tradycyjnie użyć parmezanu) oraz natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 08.01.2014 09:49
lubię takie jedzonko
brioszka 15.10.2013 20:49
dlatego napisałam, że jest to alla bolegnese ;)
SmacznaPyza 15.10.2013 20:47
bardzo polskie danie :) Włosi nie podają takiego sosu do spaghetti, ale ja też czasami tak właśnie lubię
jussta 15.10.2013 19:30
pyszne jedzenie!!!
juuusta 15.10.2013 19:19
mój ulubiony
Megg 15.10.2013 17:52
przepyszny obiadek
Cranberry 15.10.2013 17:43
pyszny makaron

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak