Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos ze swieżych pomidorów

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion warzywny 1 litr
pomidory świeże 400 g
cebula 1 sztuka
Bazylia suszona Prymat szczypta
olej 4 łyzki
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka pszenna do zagęszczenia 2 łyżeczki
śmietana 18 proc 1 łyżka
cukier 1/2 łyzeczki
ocet 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos ze swieżych pomidorów

Pomidory najlepiej dobrze dojrzałe ,sparzyć wrzątkiem obrać ze skórek pokroić w kostkę .Cebulę obrać zeszklić na patelni dodać pokrojone pomidory i dusić około 5 minut. Bulion zagotować ,wrzucić do bulionu pomidory z cebulą doprawić bazylią estragonem ,solą i pieprzem do smaku wsypać szczyptę cukru,wlać ocet ziołowy i gotować około 10 min pod przykryciem aż pomidory się rozlecą .

Przygotować zawiesinę z maki i małej ilości wody ,dodać do gotującego się sosu i wymieszać .Ja dodatkowo sos zmiksowałam blenderem by był jednolity i gładki na koniec doprawiłam śmietaną rozmąconą w niewielkiej ilości sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał3 14.04.2013 15:53
Ale bym zjadła mniam pyszne
Boska_Agatka 14.04.2013 15:50
Polecam serdecznie bardzo pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak