Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z mięsem i zasmażką jasnozłotą do kaszy jęczmienej

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe 500 g
marchew 1 szt
bulion warzywny 1,5 l
cebula 1 szt
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 2 łyżeczki
sól
pieprz
czosnek 2 ząbki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczki
ziele angielskie 2 szt
mąka 3 łyżki
tłuszcz 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z mięsem i zasmażką jasnozłotą do kaszy jęczmienej

Kroki postępowania

1
Mięso kroimy w kawałeczki o grubości 1-1,5 cm. Posypujemy przprawą do wieprzowiny, majerankiem i pieprzem, solą. Wyciskamy czosnek przez praskę i wcieramy. Wszystko mieszamy i odstawiay do lodówki na minimum 6 godzin.
Krok 1 - Sos z mięsem i zasmażką jasnozłotą do kaszy jęczmienej  foto
2
Do garnka wlewamy bulion. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i startą na tartce o grubych oczkach marchewkę i ziele angielskie. Następnie dodajemy mięso i gotujemy około 20 min na małym ogniu.
Krok 2 - Sos z mięsem i zasmażką jasnozłotą do kaszy jęczmienej  foto
3
Sos doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy zasmażkę z tłuszczu i mąki. Tłuszcz rozgrzewamy i dodajemy mąkę, mieszamy do chwili osiągnięcia złoto-brązowego koloru. Odstawiamy i wlewamy wodę na patelnię cały czas mieszając tak aby nie powstały grudki.
Krok 3 - Sos z mięsem i zasmażką jasnozłotą do kaszy jęczmienej  foto
4
Zasmażkę wlewamy do sosu i mieszamy. Gotujemy do zagotowania. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i podajemy z kaszą jęczmieną.
Krok 4 - Sos z mięsem i zasmażką jasnozłotą do kaszy jęczmienej  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak