Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z maślaków

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maślaki 500 gram
śmietana 200 ml
cebula 1 sztuka
bulion drobiowy 1 szklanka
koperek do posypania
masło 3 łyzki
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka 2 łyzki
ocet 2 lyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z maślaków

Kroki postępowania

1
grzyby obieramy,, płuczemy i kroimy w dosc drobną kostkę.
Krok 1 - Sos z maślaków foto
2
Nastepnie grzyby gotujemy w osolonej wodzie z odrobina octu.
Krok 2 - Sos z maślaków foto
3
Gdy grzyby się zagotuja odcedzamy je na cedzak.
Krok 3 - Sos z maślaków foto
4
Na patelni roztapiamy maśło, podsmażamy na nim pokroiona w drobna kostkę cebulę , nastepnie dodajemy maślaki. Dusimy .
Krok 4 - Sos z maślaków foto
5
Grzyby podklewamy bulionem, dodajemy smietane i mąkę rozrobiona z wodą , Całosc dokąłdnie mięszamy , chwile gotujemy.
Krok 5 - Sos z maślaków foto
6
Sos doprawiamy do smaku , podajemy posypany koperkiem
Krok 6 - Sos z maślaków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukiereczek13 10.02.2013 21:31
uwielbiam taki sosik, czesto robimy go w domu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak