Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos wielowarzywny podany z udkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 6 szt
olej do smażenia
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
bakłażan 1/2 szt
cukinia 1/2 szt
marchewka 1 szt
papryka czerwona 1 szt
pieprz
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sos wielowarzywny podany z udkami

Udka myjemy osuszamy i usuwamy z nich kości. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i obsmażamy na oleju. Smażymy na złoto. Do udek dodajemy pokrojoną w paski paprykę pokrojonego w kostkę bakłażana w plasterki cukinię. Następnie dodajemy posiekany czosnek startą marchewkę i pokrojoną cebulę. Smażymy wszystko razem. Podlewamy gorąca wodą. doprawiamy sola , pieprzem i papryką w proszku dusimy. Kiedy mięso jest miękkie wyciągamy je z sosu. Sos miksujemy blenderem na jednolity krem. zaciągamy śmietaną 30 procent , wkładamy udka i zagotowujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 17.09.2013 16:31
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak