Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos warzywny do słoików

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1 kilogram
papryka czerwona 200 gram
cebula 300 gram
sól 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 400 gram
czosnek 6 ząbek
Pieprz czarny Prymat w młynku 3/4 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 3/4 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 3/4 łyżeczka
curry 1 łyżeczka
olej rzepakowy 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos warzywny do słoików

Kroki postępowania

1
Cukinię i paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach
Krok 1 - Sos warzywny do słoików foto
2
a paprykę na średnich. Cukinię wymieszać z solą, przełożyć na sitko i odstawić na godzinę do odsączenia soku.
Krok 2 - Sos warzywny do słoików foto
3
Obraną i umytą cebulę bardzo drobno posiekać.

W rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Odciśniętą z soku cukinię przełożyć do rondla z cebulą, dodać paprykę. Rondel nakryć pokrywką i całość gotować przez około pół godziny.
Krok 3 - Sos warzywny do słoików foto
4
Dodać przyprawy, wymieszać i gotować bez przykrycia na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy. Należy pamiętać o częstym mieszaniu sosu.

Gorący sos przełożyć do wyparzonych słoiczków i zakręcić. Pasteryzować w garnku z wodą około 10 minut.
Krok 4 - Sos warzywny do słoików foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 09.09.2014 20:33
Świetny sos! :)
anemon 08.09.2014 21:52
@Alex_M cieszę się, że skorzystałaś z przepisu i że sos Ci smakował.
Pani Domu 08.09.2014 15:29
bardzo fajny sos
wwwiolka 08.09.2014 14:58
Bardzo fajny przepis.
kasiaw 08.09.2014 11:14
często takie robię są pyszne i przydatne na szybki obiad gdy nie mamy czasu
Habibi 08.09.2014 10:22
Robię często podobne sosy i usprawniam sobie pracę przepuszczając warzywa przez elektryczną tarkę lub siekam drobno w malakserze (wiem, że część osób mieli maszynką do mięsa paprykę i cebulę) - ale nigdy nie odcedzam soku z warzyw, bo to strata witamin i aromatu - lepiej chwilkę dłużej odparować. Sosik idealny do makaronu, ryżu czy na kanapki zamiast ketchupu.
Stenka 08.09.2014 09:55
robię co roku podobny i wszystkim smakuje
Alex_M 08.09.2014 09:05
zrobiłam ten sosik :) wyszło pysznie! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak