Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos toskański z makaronem /lub do słoików/

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron 25 dag
pomidory 1 kg
marchew 2 szt
cebula czerwona 1 szt
seler naciowy 2 łodygi
czosnek 2 ząbki
bazylia 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
natka pietruszki do dekoracji
parmezan starty 1 łyżka

Porada

Tak przygotowany sos możemy przełożyć do słoików, pasteryzować /ok. 20 min/ i wykorzystać na szybki obiad.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos toskański z makaronem /lub do słoików/

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do rondelka wlewamy oliwę z oliwek /lub dobrej jakości olej/. Marchew, cebule, seler kroimy na kawałki i wrzucamy do rondelka. Dodajemy przekrojone na pół ząbki czosnku, obrane, pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidory oraz posiekaną natkę i bazylię. Całość zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny - wszystkie warzywa mają się rozgotować a sok z pomidorów odparować. W połowie gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sos możemy podawać od razu po przygotowaniu z kawałkami warzyw lub możemy go zmiksować. Makaron polany sosem posypujemy posiekana natką pietruszki i/lub posypujemy startym parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 16.05.2017 19:38
super pomysł
jagoda5913 18.10.2016 11:24
fajny pomysł
Babeczka35 18.10.2016 08:49
Smaczna propozycja.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak