Sos pomidorowo-lubczykowy i mięsem krabów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    1 kg
  • cebula biała

    2 średnie
  • lubczyk świeży

  • olej rzepakowy

  • koncentrat pomidorowy

    2-3 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • kraby

    1-2 puszki
  • cukier kryształ

    do smaku
  • skórka z cytryny

    do smaku
  • pieprz biały mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sos pomidorowo-lubczykowy i mięsem krabów foto
Cebulę pokroić w piórka lub dużą kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w duże kostki - dodać do cebuli.
Całość lekko posolić i dołożyć posiekany lubczyk (świeży lub mrożony).
Krok 2 - Sos pomidorowo-lubczykowy i mięsem krabów foto
Dusić ok.25-30 minut, aż pomidory się rozpadną, co kilka minut przemieszać. Kiedy całość lekko odparuje dodać koncentrat pomidorowy, odrobinę startej skórki cytrynowej i resztę przypraw do smaku. Dusić kilka minut często mieszając.
Krok 3 - Sos pomidorowo-lubczykowy i mięsem krabów foto
Gotowy sos doprawić cukrem i świeżo wyciśniętym czosnkiem, wymieszać, a na koniec dodać osączone z zalewy mięso krabów. Zagotować przez chwilę.

Podawać z ryżem, makaronem lub kaszką kus-kus.
Habibi
Do duszących się pomidorów można dodać, dla zaostrzenia smaku, małą papryczkę chili lub płatki suszonego chili.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat