Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pomidorowo-lubczykowy i mięsem krabów

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 1 kg
cebula biała 2 średnie
lubczyk świeży
olej rzepakowy
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
czosnek 3 ząbki
kraby 1-2 puszki
cukier kryształ do smaku
skórka z cytryny do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku

Porada

Do duszących się pomidorów można dodać, dla zaostrzenia smaku, małą papryczkę chili lub płatki suszonego chili.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomidorowo-lubczykowy i mięsem krabów

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w piórka lub dużą kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w duże kostki - dodać do cebuli.
Całość lekko posolić i dołożyć posiekany lubczyk (świeży lub mrożony).
Krok 1 - Sos pomidorowo-lubczykowy i mięsem krabów foto
2
Dusić ok.25-30 minut, aż pomidory się rozpadną, co kilka minut przemieszać. Kiedy całość lekko odparuje dodać koncentrat pomidorowy, odrobinę startej skórki cytrynowej i resztę przypraw do smaku. Dusić kilka minut często mieszając.
Krok 2 - Sos pomidorowo-lubczykowy i mięsem krabów foto
3
Gotowy sos doprawić cukrem i świeżo wyciśniętym czosnkiem, wymieszać, a na koniec dodać osączone z zalewy mięso krabów. Zagotować przez chwilę.

Podawać z ryżem, makaronem lub kaszką kus-kus.
Krok 3 - Sos pomidorowo-lubczykowy i mięsem krabów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak