Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos pieczarkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 1/2 kg
masło 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
woda do zalania pieczarek
cebula 1 szt duża
makaron ugotowany 1/2 masy suchej
śmietana 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: sos pieczarkowy

Kroki postępowania

1
Pieczarki myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy na maslo rozgrzane na patelni i sypiemy sól i pieprz. Smażymy aż pieczarki lekko zmiękną.

W tle gotuje się makaron.
Krok 1 - sos pieczarkowy foto
2
pieczarki podsmażone przekładamy do garnka i zalewamy nieco wodą.

Wrzucamy podsażoną cebulkę pokrojona w drobne słupki.

Sos dusimy do miękkości pieczarek.
Krok 2 - sos pieczarkowy foto
3
Zabielamy śmietaną z odrobiną mąki.Zagotowujemy i podajemy na makaronie.
Ozdabiamy lisciami selera.
Krok 3 - sos pieczarkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia19 19.10.2013 17:47
pyszny sosik
dodi 19.10.2013 15:38
bardzo dobry
w mojej kuchni 19.10.2013 15:15
dobry sos do wielu potraw

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak